Edirne keşan yöresi çam ormanlarında zarar yapan scolytınae (coleoptera: Curculıonıdae) türleri - Ceylan, Yasin (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Bu çalışma Edirne ilinde Keşan yöresi çam ormanlarında zarar yapan kabuk böceklerini tespit etmek amacıyla 2023 yılında yapılmıştır. Edirne- Keşan yöresi ormanlarında kurumaların görüldüğü alanlarda deneme sahaları belirlenerek, buralara tuzak ağaçları ve feromon tuzakları konulmuştur. Deneme sahalarına yerleştirilen tuzak ağaçları ve feromon tuzakları belirli periyotlarla kontrol edilmiş ve incelemeler yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu elde edilen türlerin tespit edildikleri lokaliteye ait bilgiler kayıt edilmiştir. Çalışma neticesinde 6 adet kabuk böceği türü tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla; Tomicus minor (Hartig 1834), Ips sexdentatus (Borner 1776), Orthotomicus erosus (Wollaston 1857), Tomicus destruens (Wollaston 1865), Tomicus piniperda, Pityogenes bistridentatus (Eichhoff, 1878)' tir.

This study was carried out in 2023 to detect the bark beetles that cause damage in the pine forests of Keşan region in Edirne province. In the Keşan Forest, pheromone traps and trap trees were placed in the trial areas where drying was observed. The pheromone traps and trap trees in the trial areas were checked and observed at regular periods. The information of the locality of the samples obtained during the researches was recorded. At the end of the study, 6 bark beetle species were identified. These are respectively; Tomicus minor (Hartig 1834), Ips sexdentatus (Borner 1776), Orthotomicus erosus (Wollaston 1857), Tomicus destruens (Wollaston 1865), Tomicus piniperda, Pityogenes bistridentatus (Eichhoff, 1878)
Scolytinae species (coleoptera: curculionidae) damaging on pine forest in Edirne -Keşan
Keywords: Edirne; Feromon tuzağı; Kabuk böcekleri; Scolytinae; Pheromone trap; Bark beetle