TBMM’NİN AÇILIŞININ 50. YIL DÖNÜMÜNDE HAYATTA OLAN I. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİNİN GÖZÜNDEN CUMHURİYET’İN İLK DÖNEMLERİNE İLİŞKİN BAZI TESPİTLER - Ünal, Yenal; Ünal, Yenal (My University, 2024)
Bu araştırmanın temel amacı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 50. yıl dönümünde hayatta olan ve ilk mecliste görev almış milletvekillerinin 50 yıllık tarihî sürece ilişkin düşüncelerini çeşitli cephelerden incelemektir. Bu kapsamda; yapılan incelemelerde 1970 yılında hayatta olan toplam 14 milletvekilinin olduğu tespit edilmiştir. Bu önemli yıl dönümünde gazeteci Nalân Seçkin, I. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev almış 14 milletvekilinin tamamıyla birer mülakat yapmış ve onların sağlığında Anadolu Ajansı bültenlerinde bu mülakatları yayımlamıştır. Aynı yıl içerisinde bu mülakatları “İlk Meclis’ten Kalanlar 1920-1970” başlıklı kitapta bir araya getirerek okuyucuya sunmuştur. Bu incelemede; I. TBMM’de görev almış ve Meclis’in açılışının 50. yıl dönümünde hayatta olan 14 milletvekilinin, 1970 yılında ortaya koymuş olduğu ifadelerden yola çıkarak I. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyetin ilanı, Mustafa Kemal Atatürk ve sonrası dönem hakkında bazı yeni tespit ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Söz konusu milletvekillerinin vermiş olduğu bilgilerden hareketle politik, iktisadî, sosyal anlamda Türkiye’nin yaşadığı gelişmeler incelenmiştir.
Keywords: Milletvekili; TBMM; Atatürk; TBMM’nin 50. Yılı.