PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN MESLEKİ DOYUM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Güneş, Birkan (Bartın Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada ülkemizin farklı bölgelerinde, farklı kurum ve kademelerde görev yapmakta olan psikolojik danışmanların mesleki doyum düzeylerinin cinsiyet ve mesleki deneyim gibi bireysel faktörlere; görev yapılan eğitim kademesi, kurum türü ve sosyoekonomik durum gibi örgütsel faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma verileri anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, rehberlik ve araştırma merkezi (RAM), özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, özel eğitim kurumu, yükseköğretim kurumu gibi farklı kurumlarda görev yapmakta olan 333 psikolojik danışmandan elde edilmiştir. Araştırma verileri Mesleki Doyum Ölçeği (MDÖ) ve kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tek yönlü varyans analizi ve t testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre psikolojik danışmanların mesleki doyum düzeyleri cinsiyet, mesleki deneyim, görev yapılan eğitim kademesi ve kurum türüne göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır. Psikolojik danışmanların algıladıkları sosyoekonomik durumlara göre mesleki doyum düzeyleri farklılaşmaktadır. Sosyoekonomik durumunu iyi ve üstü bulanların mesleki doyum düzeyleri orta ve altı bulanlara göre anlamlı olarak fazladır.
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar