Eğitim Fakültelerinde Okuyan Öğretmen Adaylarının Eğitim Felsefesi Akımlarına İlişkin Eğilimlerinin Karşılaştırılması - Eti, Serkan; Tepe, Tayyar (Bartın Üniversitesi, 2023)
Felsefe akımı, bir dizi benzer düşünceleri veya anlayışları içeren, belli bir zaman diliminde veya coğrafyada ortaya çıkan bir topluluk olarak tanımlanabilir. Eğitim ve eğitim felsefesi arasındaki ilişki, eğitimin amacını, içeriğini ve uygulamasını belirleyen temel ilkeleri ve değerleri tanımlamaktadır. Eğitim felsefesi, eğitimin amacını, hedeflerini ve yöntemlerini belirlerken, eğitim ise bu amaçları, hedefleri ve yöntemleri uygulamaya çalışır. Bu bağlamda, eğitim fakültesinde öğrenim gören lisans öğrencilerinin söz konusu eğitim felsefesi açısında değerlendirmeleri önem kazanmıştır. Bu bağlamda basit rassal örnekleme ile 1209 eğitim fakültesi öğrencisi ile yapılan anket çalışmasında eğitim felsefesi akımları değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, cinsiyete göre özcülük, ilerlemecilik ve yeniden yapılandırmacılık akımlarının değiştiği görülmüştür. Ayrıca, üniversite türününde daimicilik ve özcülük akımlarında farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar