Ağaç kabuklarının Dolgu Maddesi Olarak Odun Plastik Kompozitlerinde Değerlendirilmesi: Deneysel Çalışma ve Modelleme - Aksoy, Emre; Durmaz, Sefa; Gürgen, Ayşenur; Aras, Uğur (Bartın Üniversitesi, 2024)
Ağaç kabuğu üretim sırasında oluşan atık malzemelerden biridir. Bu çalışmada ağaç kabuğu OPK üretiminde değerlendirilmiştir. Odun ununa alternatif olarak matrise üç ağaç kabuğu (Meşe, Kızılçam ve Sedir) eklenmiştir. Farklı ağaç kabuğu oranları da (%10, 20, 40) seçilmiştir. Ağaç kabuğu bazlı OPK'lar düz presleme yöntemiyle üretilmiştir. Ağaç kabuğunun su alma (WA) ve kalınlığa şişme (TS) üzerine etkisi 14 gün boyunca incelenmiştir. Ağaç kabuklarının kompozitlerin WA ve TS özellikleri üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kabuk içeriği arttıkça WA ve TS değerleri azalmıştır. WA değerleri kontrol örneklerinde %11.27'ye kadar yükselirken, %40 ağaç kabuğunda bu oran sadece %3.27'dir. Benzer sonuçlar TS değerleri için de gözlenmiştir. Ayrıca tahmin modelleri çoklu doğrusal regresyon (MLR) kullanılarak geliştirilmiştir. Modellerin korelasyon katsayısı (R2) değerleri meşe, kızılçam ve sedir WA değerleri için sırasıyla 0.882, 0.853 ve 0.850, meşe, kızılçam ve sedir TS değerleri için ise 0.889, 0.839 ve 0.879 olarak belirleniştir. Sonuçlar, ağaç kabuğunun OPK üretimi için odun ununa alternatif olma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.

Tree bark is one of the waste materials produced during harvesting. In this study, tree bark was evaluated for the production of WPCs. Three tree barks (Oak, Calabrian pine, and Cedar) were added to the matrix as an alternative for wood flour (20-80 mesh). Different tree bark content (10, 20, 40%) were also selected. The tree bark-based WPCs were produced with the flat-pressed method. The effect of tree bark on water absorption (WA) and thickness swelling (TS) were investigated during the 14 days. Tree barks have a significant effect on the WA and TS properties of the composites. As the bark content increased, the WA and TS values decreased. While the WA values increased up to 11.27% for control samples, it is only 3.27% for 40% of tree bark. Similar results were also observed for TS values. Also, the prediction models were developed using multiple linear regression (MLR). Correlation coefficient (R2) values of models were determined as 0.882, 0.853, and 0.850 for oak, Calabrian pine, and cedar WA values and 0.889, 0.839, and 0.879 for oak, Calabrian pine, and cedar TS values, respectively. The results showed that tree bark has the potential as an alternative to wood flour for WPC production.
The Evaluation of Tree Bark as Filler for Wood-Plastic Composites: Experimental Study and Modelling
Tübitak 2209-A Projesi
Keywords: Wood Based Composites; Ahşap Esaslı Kompozitler