Akrabalık ilişkilerinin geliştirilmesinde hadislerin rolü - Ekinci, Sadiye (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bu çalışma, akrabalık ilişkilerinin geliştirilmesinde hadislerin rolünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızın giriş bölümünde akraba kelimesinin kavramsal çerçevesi, akraba çeşitleri, nikâh, radâ, sıla-i rahim, sünnet, hadis, nübüvvet kelimelerinin kelime ve ıstılah manaları incelenmiştir. İkinci bölümde, Kur'ân-ı Kerîm ve hadislerde akrabalık ilişkileri ve sıla-i rahîm konusu incelenmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de akrabalığa teşvik ile ilgili âyetler ve akrabalık bağlarını kesenlere yapılan uyarılar ele alınmaktadır. Ayrıca hadislerdeki akrabalık ve sıla-i rahîm ile ilgili söylemlere de yer verilmektedir. Üçüncü bölümde, akrabalık çeşitlerine değinilmektedir. Kan yoluyla akrabalık, evlenme yoluyla akrabalık ve süt yoluyla akrabalık gibi çeşitli akrabalık tipleri bu bölümde detaylı şekilde incelenmektedir. Bu çeşitli akrabalık ilişkilerinin önemi ve bu ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği üzerinde durulmaktadır. Dördüncü bölümde, akrabalık ilişkilerinin doğurduğu karşılıklı haklar ele alınmaktadır. Dua etmek, merhamet ve muhabbet beslemek, yardımlaşmak, ziyaretleşmek ve manevî yolculuğa uğurlamak gibi akrabalık ilişkilerinin sağladığı farklı haklar bu bölümde ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Beşinci bölümde, Hz. Peygamber'in akrabalık ilişkileri üzerindeki etkisi ve örnek davranışları ele alınmaktadır. Hz. Peygamber'in akrabalık bağlarına verdiği önem ve bu ilişkileri nasıl geliştirdiği bu bölümde detaylı şekilde anlatılmaktadır. Altıncı bölümde, günümüzde akrabalık ilişkilerinin durumu incelenmektedir. Modern yaşamın etkisiyle birlikte akrabalık ilişkilerinin zayıflamasının ve kavramının öneminin azalmasının nedenleri ve sonuçları bu bölümde ele alınmaktadır. Yedinci bölümde, akrabalık ilişkilerinin önemi ve sıla-i rahîm kavramının geliştirilmesinde hadislerin rolünü detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır. Günümüzdeki akrabalık ilişkilerinin durumunu da değerlendiren bu çalışma, okuyucuya akrabalık ilişkilerini geliştirmek ve sıla-i rahîm bağlarını güçlendirmek için önemli ipuçları sunmaktadır.

This study was conducted to reveal the role of hadiths in developing kinship relations. In the first part of the study, the subject of kinship relations and kinship relations in the Quran and hadiths is examined. In this section, the verses in the Quran regarding encouraging kinship and the warnings given to those who cut kinship ties are discussed. In addition, the statements in the hadiths regarding kinship and kinship relations are also included. In the second part, the types of kinship are discussed. Various types of kinship such as blood kinship, marriage kinship and milk kinship are examined in detail in this section. The importance of these various kinship relations and how these relations can be developed are emphasized. In the third part, the mutual rights that kinship relations bring are discussed. Different rights provided by kinship relations such as praying, nurturing compassion and love, helping each other, visiting each other and seeing each other off on a spiritual journey are examined in detail in this section. In the fourth part, the influence of the Prophet Muhammad on kinship relations and his exemplary behaviors are discussed. The importance that the Prophet Muhammad (p.b.u.h.) gave to kinship ties and how he developed these relationships are explained in detail in this section. The fifth and final section examines the current state of kinship relations. The reasons and consequences of the weakening of kinship relations and the decrease in the importance of the concept of kinship relations due to the influence of modern life are discussed in this section. This study presents in detail the importance of kinship relations and the role of hadiths in the development of the concept of kinship relations. This study also evaluates the current state of kinship relations and provides the reader with important clues to develop kinship relations and strengthen kinship ties.
The role of hadiths in developing relationships
Keywords: Akrabalık; Hadis; Kur’ân; Sıla-i rahim; Toplum; Hadith; Kinship; Quran; Sıla-i rahim; Society