ARİSTOTELES MANTIĞINDA ORTA TERİM - Kelikli, Murat (Bartın Üniversitesi, 2018)
Aristoteles mantığında bilimsel bilgi elde etmek için kıyas oluşturabilmek ve kıyas oluşturabilmek için öncülleri uygun formlarda birbirine bağlamak gereklidir. Bu aşamalarda bağlayıcı, belirleyici ve gerçekleştirici unsur olarak orta terimi görmekteyiz. Bu çalışmada orta terimin ne olduğunu tartışarak, bilimsel bilginin elde edilmesi sürecinde hangi rolleri oynadığını tespit edilmeye çalışılmıştır. Aristoteles'in mantığının her aşamasında etkin olan orta terimin, etkilerini belirleyerek, mantık ve bilgi ilişkisinde orta terimi nasıl kullandığı araştırılmıştır.