Rekreasyonel amaçlı halk oyunları etkinliklerine katılan bireylerde tutum ve doyum ilişkisi - Peker, Harun (Bartın Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı rekreasyonel amaçlı halk oyunları etkinliklerine katılan bireylerin halk oyunlarına yönelik tutum ve etkinlik doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubu ise İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde rekreasyonel amaçlı halk oyunları etkinliklerine katılan 481 kişiden oluşmaktadır. Araştırma modeli olarak "ilişkisel tarama modeli" kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Katılımcıların halk oyunlarına yönelik tutum düzeylerinin belirlenmesi için Halk Oyunlarına Yönelik Tutum Ölçeği (HOYTÖ) kullanılmıştır. Halk Oyunlarına Yönelik Tutum Ölçeği 3 alt boyut (Bilişsel, Duyuşsal, Davranışsal) ve 23 maddeden oluşan 5'li likert tipi (1-Kesinlikle katılmıyorum ve 5-Kesinlikle katılıyorum) ölçektir. Katılımcıların etkinlik doyum düzeylerini belirlemek için Etkinlik Doyum Ölçeği (EDÖ) kullanılmıştır. Etkinlik doyum ölçeği tek alt boyut ve 3 maddeden oluşan 7'li likert tipi (1- Kesinlikle katılmıyorum ve 7- Kesinlikle katılıyorum) ölçektir. Verilerin analizinde yaygın kullanılan istatistiksel analiz yazılım programlarından biri olan IBM SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. İlgili hipotezlere göre ölçümler arasında farklılıkların belirlenebilmesi için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri, değişkenler arası ilişkilerin ortaya konulması için ise Spearman korelasyon analizleri yapılmıştır. Ölçme araçlarının güvenirliğini belirlemek için Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Bu araştırmada yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi ".05" olarak alınmıştır. Araştırma bulgularında katılımcıların cinsiyet değişkenine göre Mann-Whitney U testi sonuçlarında EDÖ ile HOYTÖ alt boyutlarının bilişsel ve duyuşsal alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmezken davranışsal alt boyutta erkekler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Diğer yandan katılımcıların çalışılan yer değişkenine göre Kruskal-Wallis testi sonuçlarında EDÖ ile HOYTÖ alt boyutlarının bilişsel ve davranışsal alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmezken, duyuşsal alt boyutta özel sektör lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların düzenli spor yapma durumu değişkenine göre Mann-Whitney U testi sonuçlarında EDÖ ile HOYTÖ alt boyutlarının bilişsel ve duyuşsal alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmezken, davranışsal alt boyutta düzenli spor yapanların lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların halk oyunu oynama süresi değişkenine göre korelasyon testi sonuçlarında EDÖ ve HOYTÖ alt boyutları arasında düşük düzeyde anlamlı pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak etkinlik doyumu ile halk oyunlarına yönelik tutum alt boyutları arasında düşük düzeyde pozitif ilişki tespit edilmiştir.

The aim of this study is to examine the relationship between individuals' attitudes towards folk dances and their event satisfaction levels among those participating in recreational folk dance activities. The sample group of the research consists of 481 individuals participating in recreational folk dance activities in the cities of Istanbul, Ankara, and Izmir. The research model used is the "relational screening model." The data collection tool used in the study includes a personal information form prepared by the researchers. To determine the participants' attitude levels towards folk dances, the Attitude Scale Towards Folk Dances (ASTFD) was used. The Attitude Scale Towards Folk Dances is a 5-point Likert-type scale (1-Strongly Disagree to 5-Strongly Agree) consisting of 23 items and 3 sub-dimensions (Cognitive, Affective, Behavioral). To determine participants' event satisfaction levels, the Event Satisfaction Scale (ESS) was used. The Event Satisfaction Scale is a 7-point Likert-type scale (1-Strongly Disagree to 7-Strongly Agree) consisting of 3 items and a single sub-dimension. IBM SPSS 26, one of the commonly used statistical analysis software programs, was used for data analysis. To identify differences between measurements according to the relevant hypotheses, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were conducted, and Spearman correlation analyses were performed to reveal relationships between variables. The Cronbach Alpha reliability coefficient was calculated to determine the reliability of the measurement tools. The significance level in the analyses conducted in this research was set at .05. According to the research findings, Mann-Whitney U test results for the gender variable showed no significant differences in ESS and the cognitive and affective sub-dimensions of ASTFD; however, a statistically significant difference in favor of males was found in the behavioral sub-dimension. On the other hand, Kruskal-Wallis test results according to the workplace variable showed no significant differences in ESS and the cognitive and behavioral sub-dimensions of ASTFD; however, a statistically significant difference in favor of the private sector was found in the affective sub-dimension. Additionally, Mann-Whitney U test results for the variable of regular sports participation showed no significant differences in ESS and the cognitive and affective sub-dimensions of ASTFD; however, a statistically significant difference in favor of those who regularly do sports was found in the behavioral sub-dimension. Furthermore, correlation test results based on the duration of playing folk dance showed low-level significant positive relationships between ESS and ASTFD sub-dimensions. In conclusion, a low-level positive relationship was found between event satisfaction and the sub-dimensions of attitudes towards folk dances.
The relationship between attitude and satisfaction in individuals participating in recreational folk dance activities
Keywords: Spor