YÜRÜTÜCÜ İŞLEV BECERİSİNİ ÖLÇMEDE N-GERİ GÖREVİ YAZILIMI: BEYİN ATÖLYESİ + DUYGUSAL UYARANLAR - Özgür, Adem; Çağlar, Şeyma; Tekeli, Perihan; Özeke, Vildan; Altun, Arif (My University, 2025)
Yürütücü işlev becerilerini (YİB) veya bileşenleri olan engelleme, değişim ve güncelleme performanslarını belirlemek için n-geri gibi çeşitli bilgisayar tabanlı testler kullanılmaktadır. Bununla birlikte YİB performansını etkileyen yapılardan bir tanesi de duygulardır. N-geri görevlerinde de duygusal yüz ifadelerinin (duygu uyaranlarının) görev performansına ilişkin etkisi son yıllarda öne çıkmaktadır. Bu çalışmada duygu uyaranlı bir n-geri görevi üzerinden YİB performanslarının ölçülmesi ve n-geri görevinde performansındaki değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hali hazırda kullanılan çoklu ortam tabanlı n-geri görevi Türkçeye çevrilmiş ve duygusal yüz ifadeleri eklenerek 202 üniversite öğrencisine farklı kombinasyonlarla uygulanmıştır. Buna göre; ses 1-geri ve duygu 1-geri görevleri arasında, ses 2-geri ve duygu 2-geri görevleri arasında duygu görevlerinde düşük puan alındığı görülmüştür. Sadece ses, sadece duygu, eşzamanlı ses+duygu uyaranlarının olduğu 2-geri görevlerinde 1-geriye göre daha düşük puan alınmıştır. Ses+duygu 2-geri görevi 2 kez uygulanmış ve oturumlar arası anlamlı bir fark çıkmamıştır. Ses+duygu 2-geri görevi puanına göre oluşan düşük, orta ve yüksek grupların YİB performans puanlarının anlamlı olarak farklılaştığı bulunurken, bu gruplardaki bireylerin cinsiyet açısından farklılaşmadığı bulunmuştur. Sonuçlara göre duygusal n-geri görevinin YİB’in ölçümünde kullanımı tartışılmıştır.
Keywords: Yürütücü işlev; n-geri görevi; duygusal uyaran; duygusal uyaran eşleme.