Yongalevha Üretimi İçin Elek Makinesi Atıklarının Kullanımı - Bardak, Selahattin; Nemli, Gökay (Bartın Üniversitesi, 2018)
Bu çalışmada, yongalevha üretiminde hızlı büyüyen bir tür olan Ailanthus Altissima (Mill.) Swingle odunu ve yongaların elenmesinde oluşan atıklar kullanılmıştır kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı elek makinası atıklarının kullanımının (toz ve kaba yonga) yongalevhanın mekanik (eğilme direnci, elastikiyet modülü ve çekme direnci), fiziksel (kalınlığına şişme) ve yüzey kalitesi (pürüzlülük) ve formaldehit emisyonu üzerine etkilerini belirlemektir. % 10 toz kullanımı yüzey pürüzlülüğü, kalınlığına şişme ve mekanik özellikleri pozitif yönde etkilemiştir. % 20 toz kullanımı mekanik direnç özellikleri, yüzey pürüzlülüğü ve formaldehit emisyonunu istatistiksel olarak etkilememiştir. Panellerin kalınlığına şişme değerleri % 20 toz kullanımı ile iyileşmiştir.  Toz kullanımının % 30'a çıkması ile mekanik direnç özellikleri ve yüzey düzgünlüğü da zayıf olmasına neden olmuştur. % 10 kaba yonga kullanımı yongalevhanın kalite özelliklerini istatistiksel olarak etkilememiştir. Kaba yonga kullanımının % 10'dan % 20 ve % 30'a çıkarılması yongalevhaların mekanik direnç özellikleri ve kalınlığına şişme değerlerini negatif yönde etkilemiştir. Sonuçlar hızlı büyüyen bir tür olan Ailanthus Altissima (Mill.) Swingle odununun yongalevha üretiminde kullanılabileceğini göstermiştir. Toz (dış ve orta tabaka) ve kaba yonga kullanımı (orta tabaka) sırasıyla % 20 ve % 10'u aşmamalıdır.

In this study, fast grown Ailanthus Altissima (Mill.) Swingle wood and screening machine wastes occurred during the particleboard manufacturing were used for particleboard manufacturing. The purpose of this study is to determine the effects of screening machine wastes (dust and rude particles) usage on the mechanical (modulus of rupture, modulus of elasticity and internal bond strength), physical (thickness swelling) and surface quality (roughness), and formaldehyde emission of particleboard. 10% dust usage positively affected the surface roughness, thickness swelling, and mechanical properties of particleboard panels. 20 % dust usage did not statistically affect the mechanical strength properties, surface roughness, and formaldehyde emission. Thickness swelling of the panels was improved by using 20% dust. Increasing dust usage to 30% caused poorer the mechanical strength properties and surface smoothness. 10% rude particle usage did not statistically influence the quality properties of particleboard. Increasing rude particle usage from 10% to 20 % and 30% negatively influenced the mechanical resistance properties and thickness swelling of the particleboards. The results showed that fast grown Ailanthus Altissima (Mill.) Swingle wood can be used particleboard manufacturing. Dust (in surface and core layers) and rude particles (in core layer) usage should not exceed 20% and 10 %, respectively.
Use of Screening Machine Wastes for Manufacturing of Particleboard Composite