ULUSAL BASINA GÖRE KOCAEL YARIMADASININ TÜRK KONTROLÜNE GEÇİŞİ 1921?1923 - Akan, Okt Hatice (Bartın Üniversitesi, 2016)
Milli Mücadele döneminin başlangıcında bağımsız bir liva olan İzmit ve çevresinin dünya siyasetini yönlendiren devletler tarafından işgali ve milli güçlerin bu işgale direnişi önem arz etmektedir. Gerek Kuva?yı Milliye'nin gerekse diğer yerel güçlerin taarruz hareketlerinin inceleneceği bu makalede Türk egemenliğiyle adına Kocaeli yarımadası denilen bölgenin zulüm ve yağmalamalardan kurtuluşu üzerinde durulacaktır. Bu noktada temel dayanak İstanbul ve Anadolu basınına ait Akşam, Hâkimiyet?i Milliye, İkdam, Tasvir?i Efkâr, Vakit gibi gazetelerde gerek işgal gerekse genel konjonktür ile ilgili haberler olacaktır. İlk kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu dönemde izlediği siyasetle İzmit ve Adapazarı halkının kurtuluş sonrası dönemde de teşkilatlanarak milli irade göstermeleri ve bunun Kocaeli tarihine etkisi hakkında bilgi verilecektir

Occupation of İzmit and its environs, an independent liva at the beginning of the National Struggle by the states having directed the world politics and the opposition of national forces towards that occupation is an issue to be considered. In this study attacks of both the Nationalist Forces and local forces will be analyzed and salvation of the region called as Kocaeli peninsula from cruelty/tyranny and raids will be emphasized. At that point the news from the newspapers published in İstanbul and Anatolia such as Akşam, Hâkimiyet?i Milliye, İkdam, Tasvir?i Efkâr, Vakit regarding the occupation and the general conjuncture will be main source of this study. The events that Kocaeli peninsula witnessed between 1921?1923, prudent approach of the society and reflections of all those to the press will be handled. The effect of the policy of the first Turkish Grand National Assembly on the history of Kocaeli will also be embraced. Besides, this study will be concluded with the explanations in relation to the organization of the society of İzmit and Adapazarı after they gained their independence
ACCORDING TO NATIONAL PRESS KOCAELİ PENINSULA'S TRANSITION TO TURKISH CONTROL