Odun külünün Patlangaç (Colutea armena Boiss. and Huet) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkisi - Atar, Neslihan; Olmez, Zafer; Özel, Halil Barış; Gokturk, Askin; Özel, Halil Barış (My University, 2023)
Colutea armena (Patlangaç), biyolojik çeşitlilikte önemli yeri olan ve yangına hassas ekosistemlerde meşcere kenarlarında yayılış gösterebilen önemli bitki türleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada C. armena türünün doğal olarak yayılış gösterdiği alanlarda meydana gelen yangınların türün yayılışı üzerinde etkisinin olup olmayacağını değerlendirebilmek amacıyla, tohumlarının çimlenmesi üzerine odun külünün ve farklı çimlenme ortamlarının etkileri incelenmiştir. Çimlenme ortamı olarak odun külü, toprak, kum ve torf ortamlarının eşit oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen toplam 15 farklı ortam kullanılmıştır. Çimlendirme deneyi, her tekrarda 50 tohum olacak şekilde dört tekrarlı olarak laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, çimlenme ortamlarının C. armena tohumlarının çimlenmesi üzerine etkili olduğu (p<0.05) ve odun külünün çimlenme oranını azalttığı belirlenmiştir. En yüksek çimlenme yüzdeleri Toprak-Torf (%62.53), Torf (%63.13), Torf-Kum (%64.86), Toprak (%65.08), Kum-Toprak (%65.84) ve Kum (%66.93) ortamlarından elde edilmiştir. Külün oran olarak yüksek olduğu ortamlarda genellikle çimlenme elde edilememiştir. Sadece külün düşük oranlarda yer aldığı Kum-Torf-Kül, Torf-Kül-Toprak, Toprak-Kum-Torf-Kül ortamlarında çimlenme sağlanmıştır. Kül içeren ortamlarda çimlenme oranlarının düşük olması, külün çimlenme ortamının pH değerini yükseltmesine bağlanabilir.
Keywords: Biyoloji; Bahçe Bitkileri; Kül; Colutea armena; Çimlenme yüzdesi; Çimlenme ortamı