Determining the Competitiveness of Paper and Paper Products Industry Sector by Using Revealed Comparative Advantage Index - Akyüz, Kadri Cemil (Bartın Üniversitesi, 2019)
Being strong in the international arena makes it necessary to use the resources correctly and efficiently. Determining the strong sector and product groups and improving their competitive characteristics are the main elements of success. In this study, it is aimed to measure competitiveness at 23 sub-product group level in Paper and Paper Products industry field by using the Revealed Comparative Advantages pproach which has changed in historical process. In the study conducted in 2001-2017 years, calculations were made with six different indexes and competitive advantages were determined at the level of sub-product groups. As a result of the study, it has been determined that there is a competitive advantage in 7 different product groups in the field of paper and paper products. At the sectoral level, recommendations have been defined in order to achieve the desired level of competitiveness.

Uluslararası alanda güçlü olabilmek sahip olunan kaynakları doğru ve verimli kullanabilmeyi zorunlu kılmaktadır. Güçlü sektör ve ürün gruplarının belirlenmesi ve rekabet özelliklerinin iyileştirilmesi başarının temel unsuru niteliğindedir. Bu çalışmamızda tarihsel süreç içinde değişim gösteren açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler yaklaşımı kullanılarak kağıt ve kağıt ürünleri sanayi alanında yer alan 23 alt ürün grubu düzeyinde rekabet gücünün ölçümü hedeflenmiştir. 2001-2017 yılları kapsamında yapılan çalışmada altı farklı indeks yardımıyla hesaplamalar yapılmış ve alt ürün grupları düzeyinde rekabet üstünlükleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kağıt ve kağıt ürünleri alanında yıllar içinde değişim göstermekle birlikte 7 farklı ürün grubunda rekabet avantajının var olduğu belirlenmiştir. Sektörel düzeyde rekabet gücünün istenilen seviyeye ulaşabilmesi için gereken öneriler tanımlanmıştır.
Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler İndeksi Kullanılarak Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Sektörünün Rekabet Gücünün Belirlenmesi
Keywords: Timber; Pulp and Paper; Kereste; Hamur ve Kağıt