Orman içi yolların rekreasyon amaçlı kullanımının incelenmesi ( Bartın-Amasra örneği ) - Yücel, Bahri (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2015)
Korunan alanlarda gerçekleştirilen faaliyetler ve çevresel etkileri, ormancılık çalışmaları açısından büyük öneme sahiptir. Bartın-Amasra yöresinde orman alanları içerisinde yer alan çok sayıda mevcut ve potansiyel rekreasyon alanları bulunmaktadır. Amasra yöresinde gerçekleştirilen bu çalışmada, Kuşkayası Yol Anıtı ve Bakacak Noktası ile rekreasyon potansiyeli yüksek bir mesire alanı ve seyir noktası belirlenmiştir. Orman içi alanda bir yamaç boyunca uzandığı görülen bu potansiyel rekreasyon alanları, ulaşım yolları ve teknik özellikleri incelenmiştir. Amasra'da rekreasyon alanlarının kullanım ve ulaşım problemlerinin belirlenmesi amacıyla, yörede yaşayan ve turist olarak gelen insanlar ile 30 soruluk 122 adet yüzyüze anket uygulaması yapılmıştır. Potansiyel rekreasyon alanlarının güçlü ve zayıf yönleri SWOT Analizi yapılarak belirlenmiştir. Arazi çalışmaları ile elde edilen bilgiler ve bilgisayar ortamındaki veriler birleştirilerek Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı bir bilgi sistemi oluşturulmuştur. Mevcut ve potansiyel rekreasyon alanları haritalara işlenerek yöreye ait eğim, yükseklik ve yollar gibi çeşitli bilgi haritaları yapılmıştır. Mevcut ulaşım yollarına ek olarak rekreasyon alanları arasındaki toprak ve patika yol güzergahları da sayısal haritalara işlenmiştir. Tüm bu yollara ait vektör verilere ek olarak öznitelik verileri CBS ortamına aktarılmıştır. Mevcut yolların eğim durumunun ortaya konduğu boyuna profil grafikleri oluşturulmuştur. Çalışma alanına yönelik yapılan SWOT Analizi sonuçlarına göre turizm potansiyelinin yüksek olması, Amasra ilçe merkezine yakın olması, Amasra'da yeterli rekreasyon alanlarının olmaması güçlü yönlerdendir. Mevsim şartlarının kısa olması ve halkın turizm açısından yeterince bilgiye sahip olmaması ise zayıf yönlerin başında gelmektedir. Anket sonuçlarında katılımcıların % 80,4 oranla rekreasyon alanlarının yetersiz olduğu ve çalışma alanının konumu dolayısıyla yapılacak mesire yerini ve planlanacak yolları % 90,1 gibi büyük bir oranda istemektedir. Anıt güzergâhında bulunan patika yol 1905 m uzunluğunda olup 60-80 cm genişliğinde olan yolun eğimi değişiklik göstermekte ve çoğunlukla %10-30 arasındadır. Kuşkayası Yol Anıtı'ndan 55 dakikalık yürüyüş yapılarak mesire yerine ulaşılabilmektedir. Mesire yerinden Kaçma Kurtulma Eğitim Merkezine bağlanan orman yolu 1985 m mesafede olup eğim bazı noktalarda %15'in üzerindedir. Çalışma alanı içinde bulunan 3 rekreasyon alanı için de ulaşım tercihi asfalt yol olup % 52,5 lik orana sahiptir. Mevcut yolların eğim, platform genişliğinin dar olması gibi problemlerin çözümü için % 44,3 oran ile yolların bakımı yapılarak yol standartlarına daha uygun hale getirilebileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak çalışma alanında bulunan mevcut yolların standartlarının artırılmalı, çalışma alanında halkın ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı tesislerinin oluşturulmalıdır. Kuşkayası Yol Anıtı, Bakacak Noktası ve Mesire Yerinin bir bütün olarak değerlendirilerek birbirine bağlantı yollarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler Amasra; Mesire yeri; Rekreasyon; Orman içi yol; SWOT analizi; CBS.

Activities carried out in protected areas and environmental effects are very important with respect to forestry operations. There are a lot of potential recreation sites in forests of Bartın-Amasra region. This study was conducted in Amasra, Kuskayasi Road Monument, a Picnic Area and a High Vantage Point, which is a potential recreation site. Recreation areas, extending along a hillside in the forest, transportation systems and technical aspects are examined. 122 surveys consisting of 30 questions were given to tourists and people living in the region in order to determine the problems regarding land use and transportation in the recreation areas. Strengths and weaknesses for the potential recreation areas have been determined by SWOT Analysis. The data obtained from computer and field studies were combined and information system-based Geographical Information System (GIS) was created. Information maps such as slope, altitude and road were formed for current and potential recreation areas. In addition to current transportation systems, all data attributes related with unpaved roads and paths were added into the digital map. Also, longitudinal profile charts were formed for the current and potential transportation systems. According to the SWOT analysis; high tourism potential, proximity to Amasra town center and the lack of adequate recreation areas in Amasra are strengths aspects. The short seasonal conditions and insufficient information of the people living in the region about tourism are weakness aspects. According to survey analysis; the participants noted that recreational areas are insufficient (80.4%) and new recreation areas and roads are a need for the region (90.1%). The path planning in the monument routes is 1905 m long, 60-80 m wide and %10-30 slope. It takes about 55-minutes from the monument to the picnic area on foot. The road length from picnic area to high vantage point is 1985 m and its slope is 15%. Asphalt road was preferred by the participants for all 3 recreation areas (52.3%) for transportation. Due to the extreme slope and current roads' being too narrow, they should be maintained (44.3%) according to the standards. As a result, the standard of current roads should be increased in the potential recreation areas and infrastructure facilities should be established to meet the needs of the people in the area. Kuskayasi Road Monument, Bakacak and the Picnic Area should be evaluated as a whole transportation network and technical standards of the region need to be improved. Key Words Amasra; Picnic place; Recreation; Road in forest; SWOT analysis; GIS.
An investigation of roads in forest for the recreational usage (The case of Bartın-Amasra)
Keywords: Ormancılık ve Orman Mühendisliği; Forestry and Forest Engineering