Rekreasyonel Faaliyetlerde Etkinlik Doyum Ölçeğinin Türkçe Uyarlaması - Aydın, İsmail; Aydın, İsmail (My University, 2022)
Bu çalışmada, Oliver’ın (1980) geliştirdiği Funk, Jordan, Ridinger ve Kaplanidou’nun (2011) serbest zaman literatürüne uyarladığı Etkinlik Doyum Ölçeği’nin (EDÖ) hem Türkçe geçerlik-güvenirliğinin test edilmesi hem de psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu sağlık ve zindelik kulüplerinden rekreasyonel amaçlı fiziksel etkinlik hizmeti alan 391 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara tamamına “Etkinlik Doyum Ölçeği”, “Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu (OMÖ-K)”, “Öznel Mutluluk Ölçeği (ÖMÖ)”, “Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ)” ve “Rekreasyonda Akış Deneyim Ölçeği (RADÖ)” uygulanmıştır. Dil geçerliliği yapılan EDÖ’nün yapı geçerliği için “Doğrulayıcı Faktör Analizinden (DFA)” yararlanılmış, Ölçüt Bağıntılı Geçerliği için kullanılan diğer ölçeklerle olan ilişkisi hesaplanmıştır. EDÖ’nün güvenirlik düzeyi için ise iç güvenirlik katsayısı kullanılmıştır. DFA sonucunda belirlenen değerler, ölçeğin tek boyutlu yapısının Türk kültüründeki oluşan katılımcılarda da korunduğunu göstermektedir. Ölçüt bağıntılı geçerlik için yapılan analizi doyumu değerlendiren diğer ölçüm araçlarıyla EDÖ’nün istatiksel olarak anlamlı bir ilişkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca EDÖ’nün iç güvenirlik değeri 0.91 olarak bulunmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen bulguların EDÖ Türkçe formun tek faktörlü bir yapıda kabul edilebileceğini, bu formun rekreasyonel etkinliklere katılan katılımcıların etkinlik doyum düzeylerini değerlendirmede güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olarak kabul edilebileceğini göstermektedir.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm