Kültürün psikolojik hareketliliğe etkisi: Türk ve Kanadalı akademisyenlerin karşılaştırmalı analizi - Erdoğmuş, Nihat; Aytekin, İhsan (My University, 2012)
Bu makalede, kültürün, psikolojik hareketliliğe etkisi incelenmiştir. Araştırma 277'si Türk ve 105'i Kanadalı olmak üzere toplam 382 akademisyen üzerinde yapılmıştır. Araştırmada kültür, yatay ve dikey bireycilik ile yatay ve dikey toplulukçuluk olmak üzere 4 boyutu içeren INDCOL ölçeği ile ölçülmüştür. Psikolojik hareketliliğinin ölçümünde ise, sınırsız tutum ve örgüt tercihi iki alt boyutunu içeren sınırsız kariyer tutumu ölçeği kullanılmıştır. Veri bağımsız t-testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, Kanadalı ve Türk akademisyenler arasında hem psikolojik hareketliliği hem de kültürün boyutları açısından farklılık vardır. Buna ek olarak, kültürün kariyer hareketliliği üzerinde etkili olduğu ve Türk akademisyenlerin Kanadalı akademisyenlere göre daha fazla toplulukçu ve daha fazla örgütlerinde kalma eğilimine sahip oldukları bulunmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları