İsmail Bozkurt’un siyasetçi kimliğinin romanlarına yansımaları - Şen, Can; Şen, Can (Necati Özkan Vakfı, 2023)
Kıbrıs Türk edebiyatının yaşayan romancılarından birisi olan İsmail Bozkurt (d. 1940), 1987 tarihli ilk romanı Yusufçuklar Oldu mu?’dan itibaren Kıbrıs Türk romanına eserleriyle katkı koymuştur. Türkiye’deki üniversite yaşamında siyasal bilgiler eğitimi alan Bozkurt, Kıbrıs’a döndükten sonra 1970’te aktif siyasete girmiştir. 1970-1993 yılları arasındaki yaklaşık yirmi beş senelik siyasî yaşamında milletvekilliğinden parti başkanlığına, cemaat meclisi başkanlığından bakanlığa kadar Kıbrıs Türk siyasetinde önemli görevlerde bulunmuştur. Dolayısıyla İsmail Bozkurt, yakın dönem Kıbrıs Türk tarihi açısından siyasetçi ve devlet adamı kimlikleriyle de önemli bir yere sahiptir. Yazarın 2015 yılında yayımladığı Kıbrıs Türk Halkı’nın Siyaset Kurumu Üzerine Deneme adlı eseri, onun aydın sorumluluğunun bir yansıması olarak yirmi beş yıla yakın bir süre içinde bulunduğu Kıbrıs Türk siyaset kurumunu irdelediği bir kitaptır. Seksenli yılların sonunda ilk romanının yayımlanmasının ardından doksanlarda siyasetten çekilmesiyle birlikte kendisini tamamen edebiyata ve kültürel faaliyetlere veren İsmail Bozkurt’un romanlarını oluşturan temel dinamiklerden birisi siyasettir. Yaşantı merkezli bir görünüm sergileyen Kıbrıs Türk romanı içerisinde Bozkurt’un eserleri de bu duruma uygundur. Bu doğrultuda yazarın romanlarına kendi siyasî yaşamının yansıması, eserlerinde siyasî eleştiriler yapması gayet doğaldır. Yazarın romanları içerisinde siyaset ve siyasî eleştiri özellikle Yusufçuklar Oldu mu? ve Mangal romanlarında görülmektedir. Bildirimizde Bozkurt’un siyasetçi kimliği üzerinde durduktan sonra onun siyasî kimliğinin bu iki romanına yansımalarını irdeleyeceğiz.

İsmail Bozkurt (b. 1940), one of the living novelists of Turkish Cypriot literature, has contributed to the Turkish Cypriot novel with his works since his first novel Yusufçuklar Oldu mu?. Bozkurt, who studied political science at a university in Turkey, entered active politics in 1970 after returning to Cyprus. In his political life of approximately twenty-five years between 1970-1993, he held important positions in Turkish Cypriot politics, from deputy to party chairman, from community council chairman to minister. Therefore, İsmail Bozkurt has an important place in recent Turkish Cypriot history with his politician and statesman identities. The author’s Kıbrıs Türk Halkı’nın Siyaset Kurumu Üzerine Deneme (Essay on the Political Institution of the Turkish Cypriot People), published in 2015, is a book in which he analyzes the Turkish Cypriot political institution in which he has been involved for nearly twenty-five years as a reflection of his intellectual responsibility. Politics is one of the main dynamics that make up the novels of İsmail Bozkurt, who, after the publication of his first novel at the end of the eighties, withdrew from politics in the nineties and devoted himself entirely to literature and cultural activities. Within the Turkish Cypriot novel, which exhibits a life-centered appearance, Bozkurt’s works are also suitable for this situation. In this direction, it is natural for the author to reflect on his own political life in his novels and to make political criticisms in his works. Among the author's novels, politics and political criticism are especially seen in Yusufçuklar Oldu mu? and Mangal novels. In our paper, after emphasizing Bozkurt’s identity as a politician, we will examine the reflections on his political identity in these two novels.
Reflections of İsmaıl Bozkurt’s politician identity on his novels
Keywords: Kıbrıs Türk edebiyatı; Kıbrıs Türk romanı; Kıbrıs Türk siyaset kurumu; İsmail Bozkurt; Turkish Cypriot literature; Turkish Cypriot novel; Turkish Cypriot political institution