Paslanmaz çelik malzeme üzerine metalik ve oksit içerikli kaplama tozunun aps yöntemi ile kaplanması ve soğuk aşınma davranışlarının incelenmesi - Aktaş, Erdem (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2018)
Yapılmış olan bu çalışmada 316L paslanmaz çeliğinin yüzeyine APS (Atmosferik Plazma Sprey) yöntemi ile molibden (Mo), zirkonyum oksit (ZrO2) ve nikel krom alüminyum itriyum (NiCrAlY) alaşımı ile kaplanmış olunup, kaplama işleminden sonra malzemelerin soğuk aşınma testlerine tabii tutulmuş ve yapılan deneyler sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. APS (Atmosferik Plazma Sprey) yöntemi ile 316L paslanmaz çeliğinin yüzeyi molibden (Mo), zirkonyum oksit (ZrO2) ve nikel krom alüminyum itriyum (NiCrAlY) alaşımı ile başarılı bir şekilde farklı kalınlıklarda 200 ?m ve 300 ?m ‘da kaplanmıştır. Soğuk aşınma deneylerinden önce numunelerin mikro yapısal özellikleri incelenerek yüzey pürüzlülüğü, porozite, sertlik değerlerine bakılarak bilgi edinilmiştir. Yapılmış olan soğuk aşınma deneyleri neticesinde malzemenin yüzeylerinde bir takım deformasyonlar meydana geldiği gözlenmiştir. Bu deneyler neticesinde elde edilmiş bulgular literatürde yapılmış olan diğer çalışmalar ile değerlendirilmiştir.

In this study it is made on the surface of 316L stainless steel with the method APS (Atmospheric Plasma Spray),was coated molybdenum (Mo), zirconium oxide (ZrO2) and nickel chromium aluminum itriny alloy (NiCrAlY) happen, after coating, the materials were to subjected cold wear test and the following result were obtained through experiments performed. By APS (Atmospheric Plasma Spray) method 316L stainless steel surface was coated with successfully different thickness 200 ?m and 300 ?m zirconium oxide (ZrO2), molybdenum (Mo) and nickel chromium aluminum itriny alloy (NiCrAlY) Before the cold wear tests, microstructural properties of the samples were examined and the information was obtained by looking at surface roughness, porosity, hardness values. Some deformations in the surface material has because of cold wear test been observed. The finding who were obtained in these experiments, and were evaluated with other studies in the literature.
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Paslanmaz çelik; Çelik malzeme; Molibden; Zirkonyum oksit; Nikel krom aluminyum itriyum; Soğuk aşınma dayanımı; Atmosferik plazma sprey yöntemi; Termal sprey kaplama; Molybdenum; Zirconium oxide; Nickel chromium aluminum itriny; Cold wear resistance; Atmospheric plasma spray method; Thermal spray coating