Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) ve Bazı Yabani Mantar Türlerinin Elementel Bileşimi - Yıldız, Sibel; Doğan, Hasan Hüseyin; Gürgen, Ayşenur; Çevik, Uğur (Bartın Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada kültür mantarı (Agaricus bisporus) ve bazı yabani mantar türlerinin (Schizophyllum commune, Pleurotus ostreatus, Lactarius deliciosus, Hebeloma sinapizans, Hygrophorus ligatus, Suillus luteus, Armillaria mellea, Coprinus comatus, Psathyrella candolleana, Russula torulosa, Trametes pubescens) element bileşimleri açısından incelenmiştir. Yabani mantar türleri Trabzon ilinden toplanmıştır. Mg, Al, Si, P, S, Cl, K, Ca, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Se, Rb, Sr, Y, Zr, I, Hf, Hg, Pb metal konsantrasyonları Enerji dağınımlı X-ışını floresans (ED-XRF) cihazı kullanılarak belirlenmiştir. En yüksek aliminyum, silisyum, vanadyum, zirkonyum, demir ve cıva Lactarius deliciosus'ta belirlenmiştir. En yüksek potasyum, arsenik, rubidyum, iyot Hebeloma sinapizans'ta belirlenmiştir. En yüksek manganez, çinko ve kurşun Hygrophorus ligatus'ta tespit edilmiştir. En yüksek magnezyum, krom, nikel, itriyum ise Coprinus comatus'ta belirlenmiştir. En yüksek titanyum ve selenyum Psathyrella candolleana'da belirlenmiştir. En yüksek kalsiyum ve stronsiyum Russula torulosa'da tespit edilmiştir. En yüksek hafniyum Schizophyllum commune mantarında belirlenmiştir. En yüksek fosfat Agaricus bisporus'ta, en yüksek kükürt, Armilleria mella'da, en yüksek bakır ise Suillus lutesus'ta belirlenmiştir. Mantarların elementel kompozisyonunun özellikle mantar türünden etkilendiği sonucuna varılmıştır.

In the study, a cultivation mushroom (Agaricus bisporus) and some wild mushroom species (Schizophyllum commune, Pleurotus ostreatus, Lactarius deliciosus, Hebeloma sinapizans, Hygrophorus ligatus, Suillus luteus, Armillaria mellea, Coprinus comatus, Psathyrella candolleana, Russula torulosa, Trametes pubescens) were investigated in terms of elemental compositions. The wild mushroom species were collected from Trabzon province. Mg, Al, Si, P, S, Cl, K, Ca, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Se, Rb, Sr, Y, Zr, I, Hf, Hg, Pb metal concentrations were determined using Energy Dispersive X-ray Fluorescence (ED-XRF) device. The highest aliminium, silicium, vanadium, zirconium, iron and mercury were determined in Lactarius deliciosus. The highest potassium, arsenic, rubidium, iodine contents were determined in Hebeloma sinapizans. The highest manganese, zinc, lead contents were determined in Hygrophorus ligatus. The highest magnesium, chromium, nickel, yttrium contents were determined in Coprinus comatus. The highest titanium and selenium were determined in Psathyrella candolleana. The highest calcium and strontium were determined in Russula torulosa. The highest hafnium was determined in Schizophyllum commune. The highest phosphate was determined in Agaricus bisporus. The highest sulphur was determined in Armilleria mella. The highest copper was determined in Suillus lutesus. It was concluded that elemental composition of mushrooms was affected especially by mushroom specie.
Elemental Composition of A Cultivated Mushroom (Agaricus bisporus) and Some Wild Mushroom Species
FBA-2017-5579
Keywords: Nonwood Forest Products Industry; Odun Dışı Orman Ürünleri Endüstrisi