A fast approach to select the appropriate test statistics - Üçkardeş, Fatih; Aslan, Elif; Küçükönder, Hande; Küçükönder, Hande (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, çok değişkenli ve denemedesenleri gibi kompleks test istatistiklerinegirmeden bir araştırıcının çalışmaya başlamadanönce ya da çalışmayı bitirdikten sonra elde ettiğiverilere hangi test istatistiğini uygulamasıgerektiğini gösterec ek akış diyagramlarıgeliştirmekti. Akış diyagramı parametrik parametrikolmayan testlere göre hazırlanmış ancak parametrikolmayan testler kendi içindeki farklılıklarıgöstermek için çizelge şeklinde hazırlanmıştır.Araştırıcı bu çizelge ve akış diyagramlarını takipederek hangi hususlara dikkat etmesi ve hangi testistatistiğini seçmesi gerektiğine hızlı ve doğru birbiçimde ulaşması hedeflenmiştir. Bu çalışmasonucunda 25 parametrik olmayan, 5 parametriktest istatistiği ve ayrıca çoklu karşılaştırma, ikilikarşılaştırma, normallik ve varyans homojenlik testistatistiklerine de yer verilmiştir.
Keywords: İstatistik ve Olasılık