E-ticaret işletmelerinde toplam kalite yönetimini etkileyen faktörler - Abbaslı, Sona (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Bu çalışma, Azerbaycan'daki e-ticaret işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarını inceleyerek, bu alandaki literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Araştırmada, e-ticaret sektöründe kalite yönetiminin etkinliği ve dijital pazarlama araçlarının müşteri memnuniyeti ve marka bilinirliği üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Çalışmada anket ve mülakat yöntemleri kullanılarak, Azerbaycan'da faaliyet gösteren büyük e-ticaret işletmelerindeki kalite yönetimi uygulamaları değerlendirilmiştir. Bulgular, TKY'nin e-ticaret işletmeleri tarafından büyük ölçüde benimsendiğini ve müşteri memnuniyetini artırmada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca, dijital pazarlama araçlarının müşteriyle etkileşimi artırdığı ve markaların rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma, e-ticaret sektöründe kalite yönetimi ve dijital pazarlamanın etkileri konusunda gelecekte yapılacak çalışmalara katkı sağlamayı hedeflemektedir.

This study aims to fill the gap in the literature in this field by examining Total Quality Management (TQM) practices in e-commerce businesses in Azerbaijan. In the research, the effectiveness of quality management in the e-commerce sector and the effects of digital marketing tools on customer satisfaction and brand awareness were discussed. In the study, quality management practices in large e-commerce businesses operating in Azerbaijan were evaluated by using survey and interview methods. The findings show that TQM has been widely adopted by e-commerce companies and plays an important role in increasing customer satisfaction. Additionally, digital marketing tools have been found to increase customer interaction and help brands gain a competitive advantage. The research aims to contribute to future studies on the effects of quality management and digital marketing in the e-commerce sector.
Factors affecting total quality management in e-commerce businesses
Keywords: Elektronik ticaret; E-ticaret işletmeleri; Toplam kalite yönetimi; Electronic commerce; E-commerce companies; Total quality management