Kastamonu orman bölge müdürlüğünde orman suçlarında toplum bilinci ve hukukun etkinliği - Mercimek, Anıl (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın amacı orman alanı bakımından yoğun olan Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki (KOBM) orman suçlarını yıllara göre değerlendirmek ve suç oranlarının değişimde hukukun ve toplum bilincinin etkisini incelemektir. Günümüzde ormanların sağladığı faydalar gün geçtikçe önem kazandıkça ormanların korunmasında hukuk kurallarından faydalanılması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi için çabalar artırılmaya başlanmıştır. Çalışmada öncelikle suç ve orman suçu kavramları incelenmiş, ardından orman suçlarının çeşitleri ve orman suçlarına karşı alınan önlemler değerlendirilmiştir. Sonrasında ise örnek alan olarak seçilen KOBM’ne bağlı köylerde halk ile bir anket çalışması yapılmıştır. Anket ile toplumun orman suçları ve cezaları konusundaki bilinci, onları orman suçlarını işlemeye veya işlememeye iten nedenler araştırılmıştır. Ayrıca suç oranlarının azaltılması ve hukukun etkisinin artırılması için toplumun ormana bakış açısı yine anket yardımı ile değerlendirilmiştir. Toplum, orman suçları ve cezaları konusunda yeterince bilince sahipse ve kurallara uydukları için bölgede suç oranları az ise hukukun etkinliğinin yüksek olduğu söylenebilir. Bu da orman suçlarının azalması, orman varlığının korunması, sürdürülebilir ormancılık ve gelecek nesillere aktarılması açısından önemli olup hukuk kuralları amacına ulaşmış olacaktır. Ancak seçilen alandaki toplumun orman suçları konusunda yeterince bilince sahip olmasına rağmen suç oranlarının yüksek olması halinde hukukun etkinliğinin düşük olduğu, başka önlemler alınması gerekeceği açıktır.

The aim of this study is to assess the forest crimes committed in Kastamonu Regional Forest Directorate (KRFD), where forest areas are densely located, and to examine the influences of law and public awareness on the change of crime rates. Nowadays, as the benefits of the forests are gaining importance, efforts made to make use of the rules of law in the protection of forests and to raise public awareness on this issue are also increasing. In this study, first of all, the concepts of crime and forest crime were examined and then the types of forest crimes and the measures taken against them were evaluated. Afterwards, a questionnaire study was conducted with the people living in the villages affiliated to the KRFD, which was chosen as the sample field. Through the questionnaire, the public's awareness of forest crimes and penalties were investigated as well as the reasons leading them to commit or not to commit forest crimes. In addition, the perspective of the society on the forest was also assessed with the help of the questionnaire in order to reduce the crime rates and to increase the effectiveness of the law. If the public is aware of forest crimes and penalties sufficiently, and the crime rates are low in the region because of the fact that they obey the rules, the efficiency of the law can be said to be high. This is important in terms of reducing the forest crime rates, preserving forest assets, sustainable forestry and transferring it to future generations, and thus the legal rules meet their objectives. However, in case the crime rate is high despite the fact that the public awareness on forest crimes is sufficient, it is clear that the effectiveness of the law is low and other measures will be necessary to be taken.
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Orman suçları; Ormancılık; Forest crimes; Forestry