Öğretmen adaylarının okumaya yönelik tutumlarının incelenmesi - Duman, Burcu; Gökmen, Tugay; Duman, Burcu (Bartın Üniversitesi, 2018)
Araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının okumaya yönelik tutumlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, öğretmen adaylarının okumaya yönelik tutum düzeylerinin ne olduğu ve bu düzeylerin cinsiyet, okudukları bölüm ve sınıf düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma nicel yapıda betimsel bir araştırmadır. Araştırmaya 696 öğretmen adayı katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kuzu ve Doğan (2015) tarafından geliştirilen okuma tutum ölçeği kullanılmıştır. Verileri SPSS 21 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının okumaya yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum, öğretmen adaylarının okumaya yönelik olumlu tutumlara sahip olduklarını da göstermektedir. Kadın öğretmen adaylarının okumaya yönelik tutumları, erkek öğretmen adaylarına göre daha olumlu ve tutum puan ortalamaları daha yüksektir. Sınıf düzeyine göre anlamlı farklılıklar oluşmasa da çoğunlukla okumaya yönelik en yüksek tutum 2. sınıflara; en düşük tutuma ise 4. sınıflara aittir. Bölüm değişkenine göre öğretmen adaylarının okumaya yönelik tutumları arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinde, okumaya yönelik olumlu tutum geliştirme amacıyla farklı etkinlikler ve proje çalışmaları yapılabilir

The aim of this research is to examine prospectiveteachers’ attitudes towards reading. For this aim, it was investigated what level prospectiveteachers’ towards reading is and whether these levels are significant by gender, department, and grade. The study is a quantitative and descriptive research. 696 prospectiveteachers participated in the study. The Reading Attitude Scale, developed by Kuzu and Doğan (2015), was used as a data collection tool. Data was analysed by the help pf SPSS 21 software. According to the results of the study, it was revealed that prospectiveteachers’ the level of attitudes towards is high. This also shows us that prospectiveteachers have attitudes towards reading. Female prospectiveteachers’ attitudes towards reading is more positive and their mean is higher than male prospectiveteachers’. Although there is a significant by grade, the highest attitude toward reading is 4th grade’s and the lowest is 4th grade’s. There is a significance in preservice teachers’ attitudes towards reading by department. Different events and projects can be organized in education faculties which train teachers, in order to develop a positive attitude towards reading.
Keywords: Eğitim; Education; Öğretmen adayları; Okuma alışkanlığı