Küre Dağları Milli Parkı’nın Kastamonu ili sınırlarında kalan bölümünün Makrofungusları - Özkazanç, Nuri Kaan; Oğuz, Merve Yılmaz; Özkazanç, Nuri Kaan (My University, 2017)
Çalışmanın amacı: Bu çalışma Küre Dağları Milli Parkı'nın Kastamonu İli Sınırlarında Kalan Bölümündeki makrofungusların türlerini ve alandaki dağılışlarını tespit etmek amacı ile yapılmıştır.Çalışma alanı: Çalışmalar toplam mutlak koruma zonu 37.753 hektar olan Küre Dağları Milli Parkı'nın, Kastamonu ili sınırları içinde kalan yaklaşık 18.121 (% 48) hektarında gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Yöntem: 2013-2015 yılları arasında yapılan arazi çalışmalarında örneklerin fotoğrafları çekilmiş, GPS kayıtları alınmış, alanın coğrafi ve ekolojik özellikler, örneğin morfolojik yapısı, bulunduğu tarih not edilmiştir. Laboratuvar çalışmalarında ise örneklerinin boy, çap, renk, koku, sertlik ya da yumuşaklık gibi dış morfolojik özellikleri ve moleküler yapıları incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda teşhis kaynaklarından yararlanılarak örnekler teşhisedilmeye çalışılmıştır. Temel Sonuçlar: Alandan toplanan 85 makrofungus örneğinin teşhis çalışmaları sonucunda 2 sınıfa dahil, 23 familyadan, 33 cinse ait 45 makrofungus türü tespit edilmiştir. Belirlenen türlerden 4'ü Ascomycota, 41'i Basidiomycota bölümüne aittir. Araştırma vurguları: Bu çalışma alanda ileride yürütülecek biyolojik çeşitlilik çalışmalarına zemin oluşturabicek, milli parkı içerisindeki makrofungus florasının ve biyolojik çeşitliliğin sürekliliğinin sağlanmasına temel olabilecektir
Keywords: Mantar Bilimi