Ormancılıkta kullanılan yükleme makineleri Operatörlerinin fizyolojik işyükünün değerlendirilmesi - Melemez, Kenan; Tunay, Metin; Tunay, Metin (My University, 2010)
Türkiye’de orman depolarında orman ürünlerinin yükleme ve istiflenmesinde, genel olarak çeşitli tip ve büyüklükte yükleme makineleri kullanılmaktadır. Yükleme makineleri operatörlerinin nabız sayıları makine, ortam gibi değişik faktörlerin etkisi altındadır. Nabız sayısını da içeren fizyolojik ölçümler iş yükünün ortaya konmasında güvenilir bir araçtır. Bu araştırma, Batı Karadeniz Bölgesi sınırları içindeki orman depolarında yükleme ve istifleme işlerinde mevcut olarak çalışan, 145 adet operatör üzerinde yapılmıştır. Operatörlerin çalışmaları ve dinlenmeleri sırasındaki nabız değerleri, Polar nabız saati ve kemeri ile ölçülerek fizyolojik işyükü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Operatörlere ait büyük ve küçük tansiyon, maksimum oksijen tüketimi ve maksimum kalp atımı değerleri ortaya konarak önceki çalışmalar ile kıyaslanmıştır. Küçük tansiyon değeri ortalama 79 mmHg, büyük tansiyon 127 mmHg, dinlenirken nabız 77 atım/dak, çalışırken nabız 93 atım/dak olarak bulunmuştur. Yükleme makineleri ile çalışmada fizyolojik işyükü değerlerinin (%HRR) ortalamasının %49 olduğu ve işyükü sınıflandırmasında yükleme çalışmalarının “orta ağırlıklı iş” grubuna girdiği belirlenmiştir. Yükleme ve istifleme çalışmalarında kullanılan, statik ve dinamik yapısı bozulmuş makine ve operatör koltukları yenilenmelidir. Operatörlerin fizyolojik iş yükü üzerinde etkili bulunan önemli ergonomik faktörler sürekli ve düzenli olarak değerlendirilmeli ve yükleme çalışmaları daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmeye çalışılmalıdır.
Keywords: Matematik; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Orman Mühendisliği; İstatistik ve Olasılık; Türkiye; ergonomi; kalp hızı; ormancılık makineleri; meslek tehlikeleri; orman işçileri; oksijen tüketimi; yükleyiciler