Tasavvufun kurgulanış biçimleri: anka ve aşk - Öner, Haluk; Öner, Haluk (Uluslararası Türk Kültürü Kongresi, 2014)
Türk İslam yaşamının mistik boyutu olan Tasavvuf, bir düşünce biçimi olmasının yanı sıra tarihsel süreç boyunca gündelik yaşamı etkileyen bir davranış biçimidir. Anadolu’nun Türk İslam kültürüyle yoğrulan bir coğrafyaya dönüşmesinde, insanlar arası iletişimde selamlaşmadan hoşgörüye davranış biçimlerinin oluşmasında etkisi bugün dahi görülmektedir. Bu kadar geniş bir sürece, coğrafyaya yayılmış düşünce ve yaşam biçiminin sanatı etkilemesi de kaçınılmaz bir sonuç / nedendir. Roman, şiir, resim, heykel, ebru, minyatür, hat, seramik gibi pek çok sanat dalının tarihine ve gelişimine bakıldığında Tasavvufun etkilerini görmek, bu etkiler üzerine bağımsız çalışmalar yapmak mümkündür.
Keywords: Tasavvuf; Türk İslam kültürü; Tasavvuf edebiyatı; Mysticism; Turkish Islamic culture; Sufi literature