Yozgat-Akdağmadeni orman işletme müdürlüğündeki sarıçam (pinus sylvestris l.) ormanlarında meşcere kuruluşları ve doğal gençleştirme başarısını etkileyen faktörler - Kapukıran, İlker (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Yozgat-Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğünde yapılan bu araştırmada, yörede bulunan sarıçam ormanlarının ekolojik denge açısından oldukça önemli olduğu gerçeği tekrar tespit edilmiştir. Çalışma 2 farklı orman işletme şefliğinde yürütülmüştür. Çalışmanın gerçekleştirildiği şefliklerde sarıçam ormanları genel olarak yaşlı ve olgunluk çağına ulaşmak üzeredir. Bununla birlikte bu ormanlar genel olarak tek tabakalı, aynı yaşlı ve saf ormanlar niteliğindedir. Araştırma alanında başarılı gençleştirme çalışmalarının devamlılığına ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca yörede sarıçam alp orman sınırına kadar çıkabilen tek türdür. Araştırma kapsamında, sarıçam doğal gençleştirme çalışmaların en etkili faktörler faktör analizi yardımıyla belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Toprak Yapısı, Fizyografik Durum, İklim, Dış Toprak Durumu ve Toprak Reaksiyonu faktörlerinin gençleştirme üzerinde en yüksek etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

In this research conducted in Yozgat - Akdağmadeni Forest Management Directorate, the fact that the yellow-leaf forests in the region are very important in terms of ecological balance has been determined again. The study was carried out in 2 different forest range management enterprises. In the chiefs where the work is carried out, the scots pine forests are generally old and regeneration maturity age. However, these forest, are generally one-layer, evenage and pure forests. Successful regeneration applications are needed in the field of research. It is also the only scots pine is species in the region that can reach up to the alp forest edge. In the context of the research, factor analysis was applied to determine the important factors that could have an impact on the success of the natural regeneration studies of scots pine stands. As a result of the factor analysis, it was determined that the factors of Soil Structure, Physiographic Status, Climate, External Soil Condition and Soil Reaction are effective on success of natural regeneration.
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Ormancılık; Sarıçam; Meşcere yapısı; Orman gençleştirme; Forestry; Forest regeneration; Stand structure