Okul Mutluluğu ve Mesleki Doyum: Pozitif Öğretmen ve Mesleki Tükenmişliğinin Aracı Rolü - Satıcı, Seydi Ahmet; Erişen, Yavuz; Deniz, Metin; Deniz, Mehmet Engin; Uzun, Abdullah Ensar (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırmada, okul mutluluğunun mesleki doyum üzerindeki etkisinin yanı sıra pozitif öğretmen ve mesleki tükenmişliğin seri aracı rolünün test edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, kesitsel desen kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubu, İstanbul ilinde görev yapan 516 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verileri, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı içerisinde toplanmıştır. Veriler, Öğretmenlerin Okul Mutluluğu Ölçeği, Mesleki Doyum Ölçeği, Pozitif Öğretmen Ölçeği ve Mesleki Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın veri analizi SPSS ve AMOS programları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, mesleki doyum ile okul mutluluğu ve pozitif öğretmen arasında anlamlı bir pozitif ilişki, mesleki tükenmişlik ile ise anlamlı bir negatif ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre ayrıca pozitif öğretmen ve mesleki tükenmişliğin, okul mutluluğu ve mesleki doyum arasındaki ilişkide seri aracı rolü üstlendiği saptanmıştır. Sonuç: Daha yüksek okul mutluluğuna sahip öğretmenlerin daha yüksek pozitif öğretmen özellikleri sergiledikleri ve daha az mesleki tükenmişlik yaşayan öğretmenlerin ise daha yüksek mesleki doyuma sahip oldukları belirlenmiştir.
Keywords: Öğretmenlik mesleği; mesleki doyum; mesleki tükenmişlik; Okul mutluluğu; pozitif öğretmen