Bir farklılaşma stratejisi olarak coğrafi işaretler ve Türkiye incelemesi - Esen, Şaban; Esen, Şaban (Bartın Üniversitesi, 2016)
Coğrafi işaretler (Cİ) bir ürünün, belirli bir ülke, yöre ya da bölge ile bağlantısını ifade eden sembollerdir. Bu işaretler, söz konusu yöreye özgü doğal ya da insan faktörlerinden oluşan özelliklerin ürüne kazandırdığı nitelik ve kalite itibariyle bölge ürünlerinin benzer ürünlerden farklılaşmasını ve ticari olarak ön plana çıkmasını sağlamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, tescilli coğrafi işaretlerin iller bazında ve bölgesel olarak dağılımlarının incelenmesi, coğrafi işaretlerin türlerine göre sınıflandırılması ve coğrafi işaretlerin (ilgili bölgede) bir farklılaşma yaratıp yaratmadığını kavramsal olarak ortaya koymaktır. Çalışmanın kapsamını; Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından 15.05.2016 tarihine kadar tescil edilmiş olan coğrafi işaretler ile henüz tescil sürecini tamamlamamış coğrafi işaret başvuruları oluşturmaktadır. Çalışmada veri elde etmede yöntem olarak ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bu yönüyle TPE verileri temel kaynaklar olarak incelenmiştir. Türkiye’de 15.05.2016 tarihi itibarı ile 187 adet coğrafi işaretin tescil edildiği, 233 adet Coğrafi işaretin ise tescil sürecinin devem ettiği belirlenmiştir. Tescil edilen coğrafi işaretlerin %43’ü gıda ürünleri, %27’si tarım ürünleri, %26 hediyelik eşya, %2 doğal kaynak ve %2 hayvan türünden oluşmaktadır. En fazla coğrafi işarete sahip bölgeler ise; Ege, Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri olarak tespit edilmiştir.

Geographical indications (GI) product to a particular country, zone or region that express the connection with symbols. These marks in question, the region's unique natural and / or human factors as the characteristics of the product differentiation that brings to the quality and ensure the quality ofsimilar products and commercial prominence of regional products. The aim of this study, the regional distribution of registered trademarks and geographical indications and on the basis of analysis, and geographical indications of Geographical Indicationsaccording to the type of classification (in relevant areas) to reveal if differentiation is created conceptually. The scope of the study the Turkish Patent Institute (TPI) which geographical indications have been registered till date by 15.05.2016 has notyet completed the registration process and references to geographical indications constitute. Secondary sources were used in the study as a method to obtain data. In this aspect, TPI as the primary sources of data were investigated. As of the date of theregistration of geographical indications in Turkey 15.05.2016 pieces 187, 233 to carry out the registration process for geographical indications was determined. Registered geographical indications, of which 43% food products 27% agricultural products, 26%of gift, %2 natural resources and 2% consist of animal types. Most regions with geographical indications, Aegean, Black Sea, Marmara, Central Anatolia, Southeastern Anatolia, Eastern Anatolia and the Mediterranean regions have been identified as.
Keywords: Coğrafi işaret; Fikri mülkiyet hakları; Geographical indications; Protected geographical indications