10-13 yaş gurubu ortaokul öğrencilerine uygulanan pliometrik antrenman metodunun 15 m, 25 m ve 50 m serbest stil yüzme süreleri üzerine etkisi - Yiğit, Gökhan (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma 10 – 13 yaş grubu kız ve erkek öğrencilere uygulanan 8 haftalık rutin yüzme antrenmanları ile pliometrik antrenmanların serbest stil yüzme dereceleri üzerine etkilerini incelemek amacı ile ön test, son test kontrol gruplu deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmaya 14 deney, 10 kontrol grubu olacak şekilde 24 kız ve 15 deney, 11 kontrol grubu olacak şekilde 26 erkek yüzme sporcusu katılmıştır. Araştırmada yer alan denekler en az bir yıldır yüzme sporu yapan ve yüzme lisansına sahip olan öğrencilerden seçilmiştir. Deney grubu, 8 hafta boyunca haftada 3 gün kontrol grubu ile yüzme antrenmanlarına katılmış ve farklı günlerde olmak şartı ile 2 gün de pliometrik antrenman yapmıştır. Kontrol gurubu ise 8 hafta boyunca haftada 5 gün rutin yüzme antrenmanlarına devam etmiştir. Deney ve kontrol gruplarına haftanın 5 günü, birim antrenman süreleri 60 ile 75 dakika arasında süren antrenmanlar uygulanmıştır. Bütün deneklerden 8 haftalık çalışma öncesinde ( ön-test ) ve sonrasında (son-test) boy ve kilo ölçümleri ile 15 m, 25 m ve 50 m serbest stil yüzme sürelerinin ölçümleri alınmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 24 paket programı kullanıldı. 8 haftalık pliometrik antrenmanların etkisini belirlemek için iki yönlü (gruplar x zamanlar) tekrarlı ölçümlerde varyans analizi (two-way repeated measures ANOVA) kullanıldı. Gruplar arası ölçüm zamanlarının yüzde değişimleri “%?= (Ön Test – Son Test)/Ön Test × 100” formülü ile hesaplandı. Güven Aralığı %95 olarak, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlendi. Antrenmanlardan önce ve sonra alınan ölçümler incelendiğinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin 15 m, 25 m ve 50 m yüzme sürelerinin ön test ve son test ortalamaları arasında (p<0,001) istatistiksel açıdan anlamlı bir değişim olduğu tespit edilmiştir. Deney grubunun değerleri kontrol grubunun değerlerinden daha fazla gelişmiş olmasına rağmen yüzme süresi ortalamalarının gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir(p>0,05). Ek olarak, gruplar ile ölçüm zamanları arasındaki etkileşim istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001).

This research conducted as an experimental study with pre and post test and control group to investigate the effects of 8 weeks of routine swimming and plyometric training on freestyle swimming degrees applied to 10 - 13 years old girls and boys. 24 female swimming athletes including 14 experimental and 10 control groups and 26 male swimming athletes including 15 experimental and 11 control groups participated in the study. The subjects included in the study were selected from the students who have been swimming and have swimming license for at least one year. The experimental group participated in swimming training with the control group three times a week for 8 weeks and performed plyometric training twice a week on different days. Experimental and control groups were trained 5 days a week and swimming trainings lasted between 60 and 75 minutes. All students were measured before and after the 8-week study (pre-test) and after (post-test) and 15 and 25 m and 50 m free style swimming times. For the analysis of the obtained data, SPSS 24 packet programme was used. Two-way (groups x times) analysis of variance (two-way repeated measures ANOVA) was used to determine the effect of 8-week plyometric training. The percentage differences of the measurement times between groups were calculated with the formula “(?%)=(Pre test - Post test)/Pre test x 100”. The confidence interval was 95% and the significance level was p <0,05. When the obtained measurements before and after the training were examined, it was found that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test averages of 15 m, 25 m and 50 m swimming times of the experimental and control group students (p <0,001). Although the values of the experimental group were higher than the values of the control group, the average swimming time did not show statistically significant difference compared to the groups (p> 0,05). In addition, the interaction between the groups and the measurement times was statistically significant (p <0,001).
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Spor; Serbest stil yüzme; Sport; Freestyle swimming