Periyotlanmış kor egzersizlerinin genç voleybolcularda bazı motorik özellikler ile servis hız ve isabet oranına etkisi - Barak, Rıza (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Yapılan çalışmanın amacı 10 haftalık periyotlanmış kor egzersizlerinin genç erkek voleybolcularda seçili motorik özellikler ile servis hızı ve isabet oranı üzerine etkisinin incelemektir. Çalışmaya katılan 15-17 yaş arası 42 voleybolcunun 21'ini deney grubunu oluşturmuş ve bu gruba voleybol antrenmanlarına ek olarak 10 hafta boyunca haftada 3 gün kor egzersizleri uygulatılmış, kontrol grubundaki 21 sporcu ise sadece voleybol antrenmanlarına devam etmişlerdir. Antrenman programının öncesinde ve sonrasında sporculardan seçili motorik özellikler ile servis isabet ve hız oranı ölçümleri alınmıştır. 10 hafta süren antrenman periyodu sonucunda yapılan egzersizlerin ön test ve son test verileri doğrultusunda sporcuların çeviklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 60 sn mekik, 60 sn şınav, plank, sırt izometrik dayanıklılık, alt ekstremite denge özelliklerine ayrıca servis hız ve isabet oranlarına etkileri incelenmiştir. Verilerin normal ve homojen bir dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Shapiro-Wilk ve Levene's testi kullanılmıştır. Kontrol ve deney guruplar arası istatistik sonuçlarına göre verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edildiğinden bağımsız grupların karşılaştırılmasında (Independent samples) T testi kullanılırken bağımlı grupların karşılaştırılmasında ise (Paired Samples) T testi kullanılmıştır (p<0.05). Deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test değerleri karşılaştırıldığında deney grubu sporcularının çeviklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, mekik, şınav, plank, sırt izometrik dayanıklılık, alt ekstremite sağ denge (anterior, posterolateral, posteromedial, sağ ayak denge), alt ekstremite sol denge (anterior, posterolateral, posteromedial, sol ayak denge), servis hız ve isabet oranı değerleri arasında anlamlı farklılık bulunup (p<0.05) vücut yağ yüzdesi değerlerinde ise arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Kontrol grubu sporcularının ise alt ekstemite sağ (posterolateral, posteromedial) ve alt ekstremite sol posteromedial değerleri arasında anlamlı farklılık bulunup (p<0.05) diğer parametrelerde ise anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre 15-17 yaş aralığındaki genç erkek voleybolculara uygulanan 10 haftalık periyotlanmış kor egzersizlerinin seçili motorik özellikler ile servis hızı ve isabet oranı performans değerlerinin gelişimine katkı sağlamıştır.

The aim of this study was to investigate the effect of 10-week period of core exercises on selected motoric characteristics, service speed and accuracy in young male volleyball players. Twenty-two of the 42 volleyball players between the ages of 15-17 participated in the study formed the experimental group. In addition to the volleyball training, core exercises were performed 3 days a week for 10 weeks, while the 21 athletes in the control group continued their volleyball training only. Before and after the training program, selected motoric characteristics and service accuracy and speed ratio measurements were taken from the athletes. According to the pre-test and post-test data of the exercises performed after a 10-week training period, the agility, vertical jump, standing long jump, 60 sec shuttle, 60 sec push-ups, plank, back isometric endurance, lower extremity balance characteristics and service speed and accuracy the effects on the rates were investigated. Shapiro-Wilk and Levene's tests were used to determine whether the data showed a normal and homogeneous distribution. According to the statistical results between the control and experimental groups, it was found that the data showed normal distribution. T test was used for independent samples comparison and Paired Samples T test was used for comparison of dependent groups (p <0.05). When the pre-test and post-test values of the experimental and control groups were compared, the agility, vertical jump, standing long jump, shuttle, push-ups, plank, back isometric endurance, lower extremity right balance (anterior, posterolateral, posteromedial, right) foot balance), lower extremity left balance (anterior, posterolateral, posteromedial, left foot balance), service speed and hit rate values were found to be significantly different (p <0.05), but no significant difference was found between body fat percentage values (p>0.05). There was a significant difference between the lower extremity right (posterolateral, posteromedial) and lower extremity left posteromedial values of the control group athletes (p <0.05 ), but no significant difference was found in the other parameters (p> 0.05). According to the results of the study, 10-week periodical core exercises applied to young male volleyball players between the ages of 15-17 contributed to the improvement of performance values with selected motoric characteristics and service speed and hit rate.
The effect of perioded core exercises on some motoric characteristics and service speed and accuracy rate in young volleyball players
06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
Keywords: Voleybol; Spor; Egzersiz; Volleyball; Sport; Exercise