Rekreasyonel Koşucularda Serbest Zamanda Sıkılma, Kontrolsüz Yeme ve Yaşam Doyumu İlişkisi - Aydın, İsmail; Gümüşboğa, İbrahim; Aydın, İsmail; Gümüşboğa, İbrahim (Hasan ŞAHAN, 2023)
Bu çalışmanın amacı, kontrolsüz yemek yeme, serbest zamanda sıkılma ve yaşam doyumu arasındaki ilişki inceleyerek Türk rekreasyonel koşucuların serbest zaman davranışlarını ortaya koymaktır. Katılımcılar (N= 253) bazı sivil toplum kuruluşlar ve sosyal gruplar aracılığı ile düzenlenen rekreasyonel koşu aktivitelerine katılan kişilerden seçilmiştir. Araştırma sonuçları, serbest zamanlardaki can sıkıntısının kontrolsüz yemek yeme ve yaşam doyumu üzerinde olumsuz yönde doğrudan etkilediğini ortaya koymuştur. Buna karşılık, kontrolsüz yemek yemenin yaşam doyumu üzerinde etkisinin olmadığı ve modelde dolaylı bir etki de yaratmadığı belirlenmiştir. Son olarak, katılımcıların cinsiyetine göre sunulan model sonuçlarında serbest zamanda can sıkıntısının, kontrolsüz yemek yeme ve yaşam doyumu üzerinde doğru anlamlı bir etki yaratmadığı gözlemlenmiştir. Tüm bu sonuçlar, sıkılma hissiyle yemek yeme alışkanlığı ve yaşam doyumu arasında önemli bir ilişkinin olabileceğini ortaya koyarken, sağlık ve psikoloji alanlarında yapılan bu tür çalışmalar ile rekreasyonel koşunun psikososyal etkilerinin daha iyi anlaşılabileceğini de göstermiştir.

The aim of this study was to presented leisure behaviors of Turkish recreational runners by examining the relationship between uncontrolled eating, leisure boredom and life satisfaction. Respondents (N= 253) were selected from recreational running activities organized in some non-governmental organizations and social groups. The results proved boredom in leisure had negative, direct effects on uncontrolled eating and life satisfaction. In contrast, uncontrolled eating was not found to be associated with life satisfaction, and no indirect effect was found in the model. Finally, the model results as to respondents’ gender presented there were no significant direct effects on leisure boredom, uncontrolled eating, and life satisfaction. All these results revealed that there might be an important relationship between bored in leisure, eating habits and life satisfaction, and demonstrated that the psychosocial effects of recreational running could be better understood with such studies in the fields of health and psychology.
The Relationship of Leisure Boredom, Uncontrolled Eating and Life Satisfaction in Recreational Runners
Keywords: Sports and Recreation; Spor ve Rekreasyon