KONYA/BOZKIR AŞAĞI SORKUN CAMİİ VE AHŞAP SÜSLEMELERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME - Aslan, Yunus; Aslan, Yunus (My University, 2023)
Konya Bozkır ilçesine bağlı Sorkun Mahallesi’nde bulunan “Aşağı Sorkun Camii” Ahşap direkli ve ahşap tavanlı cami tipinde inşa edilmiştir. Cami, ahşap direklerle mihrap duvarına dik olarak üç sahına ayrılmış olan harim, harimin doğusunda bulunan yazlık bölüm ve ahşap kadınlar mahfili bölümlerinden meydana gelmektedir. Ahşap direkli caminin ilk inşası 19. yüzyıl başlarına, yeniden yapımı 20. yüzyıl ortalarına tarihlendirilmektedir. Yapının harim kısmında konumlanan mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap süsleme ve el işçiliği bakımından oldukça önemli örneklerdir. Ayrıca yapıda, kadınlar mahfili alt tavanı ve korkuluklarında, harim tavanındaki silmeli yatay yastıklarında ahşap süslemeler bulunmaktadır. Yapı içerisindeki ahşap yapı elemanları ve unsurların ayrıntılı çizimleri yapılarak, belgelenmiştir. Bunların yanı sıra süsleme unsurlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışmayla, Aşağı Sorkun Camii’nin mimari özellikleri, günümüzdeki mevcut durumu, yapıdaki bazı değişimler, onarımlar, tahribatlar; daha önce ayrıntılı incelemeye tabi tutulmayan ahşap süslemeleri incelenerek, süsleme içeriği ve anlamların tespiti amaçlanmıştır.
Keywords: Mimarlık; Süsleme; Ahşap; Türk İslam Sanatı; Bozkır; Aşağı Sorkun Camii