Elektrik tüketimi, yenilenebilir enerji tüketimi ve karbondioksit emisyonunun büyümeye etkileri - Kamacı, Ahmet (Karabük Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, 15 gelişmiş, 15 gelişmekte olan ve 10 az gelişmiş ülkede elektrik tüketimi, yenilenebilir enerji ve karbondioksit emisyonunun büyüme üzerine etkisini incelemektir. 1995-2016 dönemine ilişkin verilerde ikincil nesil panel birim kök testleri kullanılmıştır. Daha sonra Parks-Kmenta tahmincisi kullanılarak regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre, gelişmiş ülkelerde, elektrik tüketim miktarındaki 1 birimlik artış kişi başı geliri 0.376 birim, yenilenebilir enerji tüketiminin toplam enerji tüketimindeki payında 1 birimlik artış ise kişi başı geliri 0.155 birim arttırmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde ise elektrik tüketim miktarındaki 1 birimlik artış kişi başı geliri 0.721 birim yenilenebilir enerji tüketim miktarının toplam enerji tüketimindeki payında 1 birimlik artış kişi başı geliri 0.486 birim ve karbon emisyonundaki 1 birimlik artış kişi başı geliri 0.287 birim arttırmaktadır. Az gelişmiş ülkelerde ise, elektrik tüketim miktarındaki 1 birimlik artış kişi başı geliri 0.126 birim ve karbon emisyonundaki 1 birimlik artış kişi başı geliri 0.584 birim arttırmaktadır. Yenilenebilir enerji tüketiminin toplam enerji tüketimindeki payında 1 birimlik artış ise kişi başı geliri 0.264 birim azaltmaktadır.

The purpose of thestudy is to examine theeffects of electric consumption, renewable energyand carbondioxide emission on growth in 15 developed, 15 developing and 10 underdeveloped countries. In the dataof the 1995-2016 period, second generation panel unit root tests wereused. Thenregressionanalysis was performedusing Parks-Kmenta estimator. According to the result of the study, in developed countries, while 1 unit of rise inthe amount ofelectric consumption increases the income per capita 0.376 unit;1 unit of rise in the share of renewable energy consumptionin total energy consumptionincreases the income per capita 0.155 unit.In developing countries, while 1 unit of rise inthe amount ofelectric consumption increases the income per capita 0.721 unit; 1 unit of rise in the share of renewable energy consumption in total energy consumption increases the income per capita 0.486 unit and 1 unit of rise in carbon emissionincreases the income per capita 0.287 unit. In underdeveloped countries,on the other hand, while1 unit of rise inthe amount ofelectric consumption increases the income per capita 0.126 unit; 1 unit of rise in carbon emissionincreases the income per capita 0.584 unit. 1 unit of rise intheshare of renewable energy consumption in total energy consumption decreases the income per capita 0.264 unit.
Keywords: Ekonomik büyüme; Elektrik tüketimi; Yenilenebilir enerji; Karbon emisyonu; Economic growth; Electricity consumption; Renewable energy; Carbon emission