Tanzimat sonrası Osmanlı Devleti dış borçları - Yıldırım, Orhan (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2015)
Yapılan bu tez çalışması; devlet borçlanmasının genel tanımı yapılarak Osmanlı Devleti'nin sosyal yapısını ve Tanzimat'ın ilanından sonra almak zorunda olduğu dış borçları analiz etmektedir. Başlangıçta devlet borçlanmasının nasıl bir şekilde başladığı ve borçlanmanın nedenleri anlatılmıştır. Ardından Osmanlı Devleti'nin mali, ekonomik ve sosyal yapıdaki çözülmelerin üzerinde durulmuştur. Son olarak da Osmanlı Devleti'nin dış borçlanma serüvenin başlangıcından sonuna kadar ele alınmıştır. Osmanlı Devleti Tanzimat'ın ilanına kadar geçen süreçte hiçbir şekilde dış borçlanmaya başvurmamıştır. Fakat bu dönemden sonra Osmanlı Devleti'nde yaşanan mali bunalımlar ve yüksek askeri harcamalar sonucu büyük bütçe açıkları ortaya çıkmıştır. Bütçe açıklarının hızlı bir şekilde artması Osmanlı Devleti'nin Avrupa para piyasalarından borç almasına neden olmuştur. İç kaynakların yetersizliğinden dolayı başvurulan dış borçlanmalar Osmanlı ekonomisini ve mali yapısını daha da bozmuştur. Alınan borçlar daha çok hükümetin cari giderlerinde kullanılmış, bir yandan da birikimli olarak artarak kamu gelirlerinin önemli bir bölümüne yabancıların el koyması ile sonuçlanmıştır.

This thesis analyses foreign debts that Ottoman Empire obliged to pay after Tanzimat era by implementing general definition of national debt within the context of social structure of Ottoman Empire. First of all, how national debt starts and its causes have been expressed. Then, It is been stressed on dissolution of Fiscal, Economic and social structure of Ottoman Empire. Finally, It has been discussed Ottoman Empire's foreign debt excitement from the point where it starts until the debt process ended. Ottoman Empire had never requested foreign debt until the declaration of Tanzimat. However, after this era fiscal bottlenecks and high military expenditures in the Ottoman Empire resulted in high budget deficits. Rapid increases in budged deficits caused Ottoman Empire to request foreign debt from European money markets. Requesting foreign debts within the internal lack of resources demolished economics and fiscal structure of Ottoman Empire. Foreign debts received by Ottomans had used more likely in current expenditures so debts had raised cumulatively and it resulted with the seize of substantial part of public revenues by foreign authorities.
Keywords: Borçlar; Debts; Dış borçlanma; External borrowing; Ekonomi; Economy; Ekonomi tarihi; Economic history; Osmanlı Devleti; Ottoman State