Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okula Aidiyet Duygularında Ders Dışı Etkinliklerin Yeri ve Önemi - Açıkel, Aysenur; Yıldız, Damla; Açıkel, Ayşenur (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin okula aidiyet duygularında ders dışı etkinliklerin yeri ve öneminin belirlenmesidir. Araştırma tam sayım örnekleme yöntemiyle seçilmiş 36’sı kadın 90’ı erkek olmak üzere toplamda 126 öğrenciyi kapsamaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen ve dört bölümden (kişisel bilgiler, ders dışı etkinliklere katılım durumu, okula aidiyet duygusu ve ders dışı etkinliklere ilişkin likert ölçeği ile öneri ve görüşler) oluşan anket formu ile elde edilmiştir. Öğrencilerin okula aidiyet duygularını etkileyen ders dışı etkinliklere katılım sağlamaları ile öğrenci bilgilerine ait değişkenler arasında farklılaşma olup olmadığı frekans analizi, t Testi, tek yönlü varyans analizi kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuçlara göre öğrencilerin çoğu (%63) kendi isteği ile ders dışı etkinliklere katılmıştır. Ayrıca öğrencilerin %88.9’u ders dışı etkinliklerin okula aidiyet duygularına katkı sağladığını düşünmektedir. Dolayısıyla ders dışı et- kinlikler öğrencilerin okula aidiyet duygularında olumlu etkilere yol açmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin okula aidiyet duygularının arttırılmasını sağlayacak ders dışı sosyal etkinliklere yer verilmeli ve bu duyguları geliştirici önlemler alınmalıdır. Gerçekleştirilecek ders dışı etkinlikler için öğrencilerden fikir alınmaya devam edilmesi, bu etkinliklerin belli bir plan dahilinde yapılması ve öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak kurslara katılımının desteklenmesi öğrencilerin okula aidiyet duygusuna katkı sağlayabilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları