Poliüretan Köpük Esaslı Kavak Kompozit Panellerin Fiziksel ve Mekanik Özellikleri - Al, Gülyaz; Aydemir, Deniz; Bakır, Kıvanc; Bakır, Kıvanç; Aydemir, Deniz (My University, 2024)
Sandviç paneller günümüzde otomotiv, inşaat, uçak gibi pek çok sektörde tercih edilen bir malzemedir. Bunun yanı sıra izolasyon malzemesi olarak pek çok alanda kullanılmaktadır. Çalışmamızda özellikle izolasyon alanında kullanılmak amacıyla ısı iletimi düşük olan poliüretan ve yüksek direnç özelliklerine sahip ahşap materyalden hem hafif hem de kullanım alanında istenen sağlamlığa sahip levhalar üretmektir. Çalışmamızda kaplama malzemesi olarak kavak paneller, köpük olarak poliüretan köpük kullanılmıştır. 1 cm, 3 cm ve 5 cm kalınlıkta poliüretan köpüğe 5 mm kavak panel kaplama kullanılarak sandviç paneller hazırlanmıştır. Bu panellerin bazı mekanik özellikleri (eğilme direnci ve basınç direnci), ısı iletkenlikleri ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Fiziksel özelliklerden su alma ve kalınlığına şişme özelliğine bakılmıştır. Test sonuçlarına göre 5 cm kalınlıkta poliüretan köpükle hazırlanan sandviç panellerin su alma ve kalınlığına şişme oranlarının daha düşük olduğu yani suya dayanımlarının daha iyi olduğu görülmüştür. Isı iletim katsayısı en yüksek sandviç panel 5 cm kalınlıkta poliüretan köpükle hazırlanan olup en düşük ısı iletim katsayısına sahip panel ise 3 cm kalınlıkta poliüretan köpükle hazırlanan panellerdir. Buna göre yalıtkanlığı en iyi olan sandviç paneller 3 cm kalınlıkta poliüretan köpükle hazırlanmış panellerdir. Mekanik test sonuçlarına bakıldığında ise mekanik olarak en iyi değerlerin genellikle 1 cm kalınlıkta poliüretan köpükle hazırlanmış panellerde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Tekstil; İşletme; İnşaat Mühendisliği; Mekanik özellikler; poliüretan köpük; sandviç panel; kavak panel kaplama; ısı iletkenliği