Toplum 5.0: Akıllı Malzemeler ile İnşa etmek - Alp, Emre; Alp, Emre (Bartın Üniversitesi, 2023)
İnsan merkezli, dayanıklı ve sürdürülebilir olgular gelecekteki toplum yapısının kalbinde yer alacaktır. Geleceğin toplumu için “Keyifli altyapının inşası”, “Sağlıklı yaşam süresinin uzatılması”, “Mobilite devriminin gerçekleştirilmesi”, “Yeni nesil tedarik zincirlerinin oluşturulması” ve “FinTech” gibi bazı perspektifler önerilmektedir. Akıllı toplum konsepti, büyük akıllı cihaz ağlarından gerçek zamanlı olarak toplanan muazzam miktarda verinin toplanmasını gerektirir. Bu nedenle, önerilen gelecek toplumunun Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT), Siber-Fiziksel Sistemler (CPS), Büyük Veri ve Bulut gibi bazı teknolojik altyapılara ihtiyacı vardır. Bu vizyonu ulaşmak için, merkezi olmayan kaynaklarla çevresel uyaranları algılayabilen, işleyebilen ve bunlara yanıt verebilen "akıllı malzemeler" geliştirmeye ihtiyaç vardır. Bu derlemede, planlanan toplumu oluşturmak için kullanılabilecek bir grup akıllı malzemeden kısaca bahsedilmiştir.

Human-centred, resilient, and sustainable creations will be at the heart of the next society. Some perspectives such as “Building of pleasant infrastructure”, “Extension of healthy lifespan”, “Realization of the mobility revolution”, “Creation of next-generation supply chains”, and “FinTech” are proposed for the future society. The smart society concept requires the acquisition of enormous amounts of data in real-time gathering from large networks of smart devices. So, the proposed future society needs some technological infrastructure such as Artificial Intelligence (AI), the Internet of Things (IoT), Cyber-Physical Systems (CPS), Big Data and Cloud. To reach that vision, there increasingly is a need for developing “smart materials” that can sense, process, and respond to environmental stimuli with decentralized resources. In this review, a group of smart materials that can be used to create the society planned have been briefly mentioned.
SOCIETY 5.0: CONSTRUCTING WITH SMART MATERIALS
Keywords: Information Systems For Sustainable Development and The Public Good; Sürdürülebilir Kalkınma ve Kamu Yararına Bilgi Sistemleri