Yüksek Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi - Serin, Hasan; Aytekin, Alper (Bartın Üniversitesi, 2009)
Toplam Kalite Yönetimi (TKY) anlayışı gün geçtikçe daha yaygın hale gelmekte ve son zamanlarda eğitimkurumlarında uygulanması tartışılmaktadır. Mal üreten işletmeler gibi üniversitelerin de girdi, süreç, çıktı vemüşterileri vardır. Üniversiteler, rekabetin getirdiği şartlar nedeniyle, iç ve dış müşterilerin tatmini, istek vebeklentileri doğrultusunda, girdilerin, süreçlerin ve çıktıların niteliklerini arttırmak zorundadırlar. TKY, müşteritatminini hedefleyen (öğrenci, öğretim elemanı, kamu ve özel kuruluşlar, aileler), sürekli gelişmeyi destekleyen,herkesin katılımını sağlayan, grup çalışmasını teşvik eden bir yönetim anlayışı ile üniversitelerde uygulanmasıdurumunda, bu kurumlara etkililik, verimlilik, dinamizm ve ekonomiklik kazandıracaktır. Bu çalışmada, eğitimkurumlarının genel sorunları, kalite ve TKY'nin eğitimde tanımı, üniversitelerde müşteri kavramı ve eğitiminkalitesini etkileyen unsurlar anlatılmıştır. Ayrıca, TKY yaklaşımının üniversitelerde başarıyla uygulanabilmesiiçin çeşitli öneriler sunulmuştur.

The approach of Total Quality Management (TQM) has been even more common and most recently its use inhigh education has been discussed. Likewise the enterprises producing various products, universities have alsoinputs, processes, and outputs. Due to conditions of competition, universities have to improve the qualities ofthese inputs, processes, and outputs, according to satisfaction, demands, and expectations of internal and externalcustomers. If the TQM has been implemented in the universities with a manner that aims for customersatisfaction (students, lecturers, public and private establishments, and families), supports constant development,ensures participatory approach, and encourages working in groups, it will provide universities with effectiveness,efficiency, dynamics, and economics. In this study, common problems of universities, definitions of quality andTQM in high education, customer concept at universities, and factors affecting the quality of education havebeen explained. Besides, in order TQM approach to be successfully implemented in the universities, varioussuggestions have been presented.
Total Quality Management in High Education