Ticari araç koltuklarında yalın üretim odaklı montaj hattı kurulması ve iyileştirme çalışmaları bir işletmede montaj hattı tasarımı ve örneği - Koç, Yakup (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Dünya nüfusu her geçen gün artıyor ve bununla birlikte ihtiyaçlar da artıyor, ürünlere olan talep de artıyor. Yeni ürün türlerinin ortaya çıkması ve ürün gereksinimlerinin artmasıyla birlikte üretim kaynakları sınırlı hale gelmiş ve gereksinimlerin karşılanmasında kaynakların verimli kullanılması önemli hale gelmiştir. Bu nedenle insanlık, kaynakları daha verimli kullanan ve üretim yöntemlerini daha verimli hale getiren çözümler geliştirmek için birçok araştırma yapmıştır. Yalın üretim sistemi sıfır hata ve sıfır stok ilkesidir. Yalın üretim sistemleri kullanılarak atıklar ortadan kaldırılabilir veya azaltılabilir. Bu sayede firmalara maliyet getiren ancak katma değer yaratmayan faaliyetlerin önüne geçilmiş olur. Atıklar azalır ve şirketlerin rekabet gücü artar. Firmalar, dünya pazarın da ayakta kalabilmeleri için kaynaklarını doğru bir şekilde kullanmalıdırlar. Bu çalışmada, Global bir otomotiv firması bünyesinde üretimin israflardan arındırılarak, montaj hattı iyileştirme çalışmalarına ve montaj hattı dengeleme sorunlarına farklı bir yöntem sunularak sistemin daha hızlı, daha kolay ve en güvenli şekilde nasıl çalışabilir olduğuna yönelik güncel bilgiler ışığında aktarılmıştır.

The world population is increasing day by day, and with it the needs are increasing and the demand for products is also increasing. With the emergence of new product types and increasing product requirements, production resources have become limited and efficient use of resources has become important in meeting the requirements. For this reason, humanity has done a lot of research to develop solutions that use resources more efficiently and make production methods more efficient. It is the process of eliminating many movements and situations that reduce efficiency in production. Lean production system is the principle of zero error and zero stock. Waste can be eliminated or reduced by using lean production systems. In this way, activities that bring costs to companies but do not create added value are prevented. Waste is reduced and companies' competitiveness increases. Companies must use their resources correctly in order to survive in the world market. In this study, it is explained in the light of current information on how the system can work faster, easier and safer by eliminating waste in production within a global automotive company and presenting a different method to assembly line improvement studies and assembly line balancing problems.
Commercial vehicle seat assembly line design and examples for establishing and improving a lean production-focused assembly line in a business
Keywords: Montaj; Montaj hattı; Yalın üretim; Assembly; Assembly line; Lean manufacturing