Tannik asidin tavşan karaciğerinde flavin monooksijenaz, sitokrom p450 ve antioksidan enzim aktiviteleri üzerine in vitro etkileri
View/ Open
Date
2010-06-25Author
Karakurt, Serdar
Çelebioğlu, Hasan Ufuk
Adalı, Orhan
Metadata
Show full item recordAbstract
Giriş: Bu çalışmada bitki fenolik bileşiklerinden tannik asidin ilaçlar ve çeşitli kimyasal bileşiklerin metabolizmasında rol alan enzimler ile antioksidan enzim sistemleri üzerine in vitro etkileri incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Tavşan karaciğerleri homojenize edildikten sonra mikrozomal ve sitozolik fraksiyonlar diferansiyel santrifügasyon yöntemiyle elde edilmiştir. Tavşan karaciğer mikrozomal anilin 4-hidroksilaz (CYP2E1), benzfetamin N-demetilaz (CYP2B4), eritromisin N-demetilaz (CYP3A4), flavin monooksijenaz (FMO) ile sitozolik süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyon S-trasferaz (GST) ve NAD(P)H:kuinon oksidoredüktaz 1 (NQO1) enzim aktiviteleri üzerine tannik asidin etkileri her bir enzim için optimize edilen reaksiyon ortamları kullanılarak spektrofotometrik olarak incelenmiştir. Tannik asidin her bir enzim için önce IC50 değerleri bulunmuş, sonra da Km, Vmax ve KI değerleri hesaplanarak inhibisyon tipleri belirlenmiştir.
Bulgular: Anilin 4-hidroksilaz, benzfetamin N-demetilaz, eritromisin N-demetilaz, FMO, GST, NQO1, SOD ve GPx için IC50 değerleri sırasıyla 60.3 µM, 50 µM, 16.9 µM, 169 µM, 0.33 µM, 7.25 µM, 17.4 ve 3.81 olarak bulunmuştur. Elde edilen Lineweaver-Burk ve Dixon grafiklerinden, tannik asitin anilin 4-hidroksilaz, benfetamin N-demetilaz, GST ve NQO1 enzim aktivitelerini nonkompetitif tarzda inhibe ettiği bulunmuş (Km sabit kalırken Vmax azalmıştır) ve KI değerleri sırasıyla 54.7 µM, 65.7 µM, 0.3 µM ve 41 µM olarak hesaplanmıştır.
Sonuç: Bu sonuçlar ile tannik asidin ksenobiyotik aktivasyon/detoksifikasyon yolaklarında rol alan enzimleri etkileyerek ilaçların ve birçok kimyasalın metabolizmasını değiştirebileceği gösterilmiştir.