Çalışanların çevre yönetimi algıları ve örgüt kültürü ilişkisi: yeşil yıldızlı otellere yönelik bir araştırma
View/ Open
Date
2015-06Author
Akova, Orhan
Yaşar, Ayşe Gözde
Aslan, Ahmet
Çetin, Gürel
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu çalışmada, İstanbul’da faaliyet gösteren yeşil yıldıza sahip ı dört ve beş yıldızlı otellerde çalışanların örgüt kültürü tipleri (adhokrasi, klan, bürokrasi, pazar) ile çevre yönetimi algıları arasındaki ilişki incelenecektir. Ayrıca yeşil yıldızlı otellerin örgüt kültürü tiplerinin ne olduğu ve yıldız sayısına ve işletme yapısına göre örgüt kültürü tipleri arasında ilişki olup olmadığı tespit edilecektir. Örgüt kültürü işletme amaçlarının gerçekleştirme biçimi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Belirli standart uygulamalar gerektiren Kültür ve Turizm Bakanlığıtarafından belgelenen yeşil yıldızlı otellerde örgüt tipleri arasında farklılık olup olmadığı araştırmanın temel sorusunu içermektedir. Belirli standartlar ve uygulamaların gerçekleştirilmesinde örgüt kültürünün rolü büyüktür. Bu yüzden gerçek anlamda bu uygulamaların yürütülmesinde örgüt kültürünün geliştirilmesi ve oluşturulan standartlara uyarlanması gerekmektedir. Bu nedenle bu araştırmada yeşil yıldızlı otellerin örgüt kültürleri arasında fark olup olmadığı incelenecektir. Araştırma kapsamında İstanbul ’da 22 yeşil yıldızlı otel işletmesine gidilmiş ve anket bırakılmıştır. Yapılan analizler neticesinde yeşil yıldızlı otellerin genel olarak pazar kültürünü benimsedikleri bununla beraber, çevre yönetimi ile ilgili olumlu algıya sahip çalışanların örgüt kültürü algılarının klan kültürü olduğu belirlenmiştir. This study aims to investigate the relationship between organizational culture types (adhocracy, clan, bureaucracy, market) and envir onmental management perception of green 4-star and 5-star hotel employees in Istanbul. It will also explore the links between different organizational cultures of hotels, their brand affiliation and star ratings. Organizational culture has an important impact on realization of management aims. The main focus of the study is to determine the organizational culture types among green star hotels that are approved by Ministry of Tourism and Culture. The role of organizational culture is important to settle certain standards and implementations of being a green star hotel. Hence organizational culture has to be flexible enough to comply with the standards and implementetions and it should also be adopted by employees. In this frame,a research was conducted to examine the organizational culture types among green star hotels. For this purpose a survey was utilized on 212 employees working in 22 green star hotels in İstanbul. The results revealed that green star hotels tend to adopt market culture but hotel employees who have a positive perception toward environmental management tend to comply with the characteristics of a clan culture.