Bartın ilinde organik tarımın ekonomik boyutu
Abstract
Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte temel gıda maddelerine olan talebin artması, tarımsal ürün yetiştiren üreticilerin üretimde verimi arttırmak için çeşitli kimyasallar kullanmasına neden olmuştur. Kullanılan bir takım teknik ve uygulamalar, bir taraftan insanların gıda ihtiyacını giderirken diğer taraftan da çeşitli sağlık sorunlarına yol açmıştır. Bu olumsuz etkiler, başta İngiltere’de 1910’da olmak üzere birçok ülkede giderek alternatif tarım teknikleri arayışlarını başlatmıştır. Organik tarım fikrinin de bu gelişmeler sonucu ortaya çıktığı söylenebilir. Günümüzde çoğu ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de özellikle 1980’li yıllardan itibaren organik tarımla ilgili önemli çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Bartın ilinde organik tarımın ekonomik boyutunu ortaya koymaktır. Çalışmanın temel kaynağını T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden elde edilen veriler oluşturmuştur. Ayrıca çalışmada kaynak tarama ve yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Türkiye’de organik tarımın ekonomik boyutuna ilişkin bölgelerarası bir karşılaştırma yoluna gidilmiştir. Böylece hem bölge hem de o bölgede yer alan iller bazında organik tarımın ekonomik boyutu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bartın ilinde organik tarımın ekonomik etkilerini incelemek amacıyla iki farklı anket uygulaması tercih edilmiştir. Bunlardan biri, Bartın ilde yaşayan tüketicilerin organik tarım ürünlerine olanvi bakış açılarını değerlendirmek amacıyla örnekleme yöntemine gidilerek 400 tüketiciye uygulanmıştır. Diğeri ise ilde organik tarımla uğraşan çiftçilerin memnuniyet durumlarını tespit etmek amacıyla toplam 60 çiftçiden 53’üne (%88.33) uygulanmıştır. Tüketicilere uygulanan anket sonuçlarına göre tüketicilerin organik ürün tüketimlerinde yaş ve gelirin istatistiksel açıdan önemli olduğu (p<0.05), diğer faktörlerin ise önemli bir etkiye sahip olmadıkları görülmüştür. Çiftçilere uygulanan anketlerin analiz sonuçları ise bize, organik tarımın sürdürülebilirliğinin çiftçilerin bu ürünlerden elde ettiği yıllık gelirlerine bağlı olduğunu göstermiştir. Increase in the food demand with the rapid increase in the global population caused the agricultural crop producers to use various chemical in order to enhance productivity. Some techniques and practices preferred on the hand satisfied food requirement of people and on the other hand led various health problems. These negative effects initiated the search for alternative farming techniques as from the 1910's in many countries, especially England. It can be said that the idea of organic farming occurred as a result of this conjuncture. Significant studies have been conducted on organic farming in Turkey especially since the 80’s as is the case in many countries. The purpose of this study is to set forth the economic aspect of organic farming in the province of Bartın. The data obtained from the R.T. Ministry of Food, Agriculture and Livestock and Bartın Provincial Directorate of Food, Agriculture and Livestock formed the basis for the study. Moreover, the methods of literature review and face-to-face survey were used in the study. An interregional comparison was made for economic aspect of organic farming in Turkey. Thus, it was tried to suggest economic dimension of organic farming on the basis of both the region and the provinces in the region. Two different surveys were conducted to assess economic effects of organic farming in the province of Bartın. One of them was realized on 400 customers by sampling method in order to evaluate perspective of the consumers in Bartın on organic farming products. The other was conducted to 53 of total 60 farmers (88.33%) in order to establish satisfaction levels of the farmers dealing with organic farming. It was seen in the consumer survey that age and income level were statistically significant (p<0.05) for organic product consumption and other factors did not have an important effect. Analysis results of the survey on the farmers indicated that sustainability of organic farming depended on annual income of the farmers from these products.