Yoğun bakım hemşirelerinin enteral tüp aracılığıyla ilaç uygulamalarının değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Tarih
2014Yazar
Demiray, Yaşar
Acar, Tuğrul
Köymen, Hediye
Çelik, Sevim
Coşkun, Yağmur
Doğru, Özlem
Keskin, Selda
Kaya, Seher
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, erişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin enteral tüp aracılığıyla ilaç uygulamalarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte tanımlayıcı araştırma, 19 Mart- 9 Nisan 2012 tarihleri arasında, 91 yoğun bakım hemşiresi ile gerçekleştirildi. Veriler veri toplama formu ile toplandı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ki kare ve Fisher’s kesin testi ile değerlendirildi.
Bulgular: Enteral tüp aracılığıyla ilaç verme işlemi öncesi hemşirelerin %70.3’ünün enteral tüpün yerini her zaman kontrol ettikleri, musluk suyu ile tüp açıklığını sağladıkları (%58.2), ellerini yıkadıkları (%96.6) ve eldiven giydikleri (%95.5) belirlendi. Hemşirelerin (%94.5) ilacı uygularken ilacın farmasötik şeklini kontrol ettikleri, ilacı bolüs olarak uyguladıkları (%87.9) ve ilacı uyguladıktan sonra hemen beslenmeye geçtikleri (%56) bulundu. Uygulamalar ile hemşirelerin çalışma yılı, eğitimi ve kurs alma durumları arasında anlamlı farklılık saptandı (p<0.05).
Sonuç: Hemşirelerin enteral tüp aracılığı ile ilaç uygulamalarında hatalar yaptıkları saptandı. Aim: The aim of this study was to analyze drug administrations via enteral tube of nurses working intensive care unitMaterial and Method: Cross-sectional descriptive study was realized with 91 intensive care nurses between 19 March and 9 April, 2012. Datawerecollected bya survey form. Data were evaluated by number, mean, standart deviation, percentages,chi-square and Fisher’s exact tests.Results:Before drug administration via enteral tube, it was determined that 70.3% of nurses were always checkedthe location ofenteraltube, providedclarity ofthe tube withtap water (58.2%), washed their hands (96.6%), wore of gloves(95.5%). Duringdrug administration, it was found that the nurses were controlled pharmaceutic form of drug (94.5%), appliedas abolus ofdrug (87.9%), immediately passednutritional after applyingmedication (56%). It was determined that there was statistical significant difference between applications of nurses and nurses’s work years, education, training (p<0.05) Conclusion:It was determined that nurses were made errors on the drugapplicationsviaenteral tube.