On some erroneous lemmata from Armeno-Kipchak publications: I. Verbs

dc.contributor.authorSalan, Musa
dc.contributor.authorSalan, Musa
dc.date.accessioned2019-12-13T06:46:29Z
dc.date.available2019-12-13T06:46:29Z
dc.date.created2017
dc.date.issued2017
dc.date.issuedyyyymmdd2017-05-01
dc.departmentFakülteler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü
dc.description.abstractErmeni-Kıpçakçası sahasında, Deny’nin 1957 tarihli çalışması olan ilk yayından bu yana, metin okumayı esas alan çeşitli çalışmalar yayınlanmış ve bu yayınların söz varlığı söz konusu sahada çalışan bilim adamlarına katkı sağlamıştır. Bununla birlikte, bu kitapların hatalı verileri bilim adamlarını yanıltabilir. Fiil temelindeki hatalar şu gruplara ayrılabilir: I) yanlış okuma, hatalı deşifre, II) metin ve sözlük arasında semantik tutarsızlık, III) olağan dışı sözcükler elde etme ve IV) uygun olmayan anlamlar belirleme. Aslında, burada ele alınacak pek çok hata Garkavets’in hacimli eseri olan Kıpçakskiy Slovar’ (2010) tekrar edilmemiş ve düzeltilmiştir; fakat bu çalışma bir sözlüktür, dolayısıyla tartışmalı verilerde okuyucuya gerekli açıklamayı sunmamaktadır. Bundan dolayı, bu çalışma Ermeni-Kıpçakçası ile ilgili yayınlarda yer alan hatalı fiiller hakkında gerekli açıklamayı vermeyi amaçlamaktadır.
dc.description.abstractSince the first publication in Armeno-Kipchak, i.e. Deny’s work in 1957, several books focusing on text edition have been published, and their vocabularies have contributed to many scholars in the field. However, owing to some fallacious data in these books, scholars might be misled. The mistakes, in the scope of verbs, fall under the following groupings: I) misreading, incorrect deciphering, II) semantical inconsistency between text and glossary, III) deriving unusual forms, and IV) defining inappropriate meanings. In fact, most of the errors examined in the paper are not repeated but corrected in the voluminous work of Garkavets, i.e. Kipchaksij Slovar’ (2010). However, as it is a dictionary, it does not provide readers with required explanations on the disputable data. Therefore, this paper aims at giving due explanations on the erroneous verbs appearing in Armeno-Kipchak publications.
dc.identifier.citationSALAN M.,On some erroneous lemmata from Armeno-Kipchak publications: I. Verbs, Gazi Türkiyat, 2017, 1, 145-155
dc.identifier.endpage155
dc.identifier.issue20
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7624-7614
dc.identifier.startpage145
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11772/2106
dc.identifier.volume1
dc.language.isoen
dc.publisherGazi Üniversitesi
dc.relation.ispartofGazi Türkiyat Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectArmeno-Kipchak
dc.subjectVerbs
dc.subjectMisanalysis
dc.subjectMisinterpretation
dc.subjectUnusual verbs
dc.subjectDilbilim
dc.subjectGramer
dc.subjectLinguistics
dc.subjectGrammar
dc.titleOn some erroneous lemmata from Armeno-Kipchak publications: I. Verbs
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationa3204bea-555a-4671-8308-712b54eb00bb
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoverya3204bea-555a-4671-8308-712b54eb00bb

Dosyalar

Orijinal paket

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
On_some_erroneous_lemmata_from_Armeno-Ki.pdf
Boyut:
983.55 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Makale Dosyası

Lisans paketi

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: