Wear behaviour of low carbon steel after severe shot peening

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maney Publishing

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Öğe Türü: Organizasyon Birimi ,
Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Bartın üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü 2009-2010 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. Bölümümüz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği dallarında eğitim ve öğretim görmek isteyen lisans ve lisansüstü öğrencilerini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölümde gerçekleştirilecek bilimsel araştırmalar ile her türlü mühendislik malzemeleri üzerine bilgi üretilmesi ve bu bilginin uygulanması yoluyla da ülke ve bölgenin bilimsel altyapısına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; üretiminden başlayarak, tasarımı, uygulanması ve uygulanmalarındaki performansı ile mühendislik malzemelerini inceler.
Öğe Türü: Organizasyon Birimi ,
Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü
Makine Mühendisliği Programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürme sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretiminin planlanması ve bakım konularında eğitim ve araştırma yapar. Günlük hayatta her an ihtiyaç duyulan alet, cihaz, makine, sistem ve süreçlerin tasarımı ve üretimi ile ilgilenir. Program mezunları özel sektörde otomotiv sanayinde, uzay ve havacılık sanayinde, tekstil sektöründe, enerji sektöründe, inşaat sektöründe, imalat sanayinde, kamu kuruluşlarında vs. geniş bir alanda iş sahasına sahiptir

Dergi sayısı

Özet

In this study, the shot peening process which is a mechanical surface treatment was applied to AISI 1017 low carbon steel material. The free ball micro abrasion test was applied to the specimens following the peening process. The applied shot peening conditions expose the specimens to higher plastic deformation than traditional shot peening and the aim was to establish fine grain structures on the surface and right underneath the surface. Conventional characterization techniques, such as optical microscopy, scanning electron microscopy and transmission electron microscopy were used to study the microstructure of the fine-grained layer. Microhardness measurements were also performed across the fine grained layer. As a result of the microstructure studies, it was observed that dislocation was extended as a result of plastic deformation in a layer of size 40 mu m on the surface of the specimen. It was observed that the hardness and stiffness of the specimen surface increased due to the peening intensity, and the wear durability increased as a result.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Microabrasion, Severe Shot Peening, Wear, Ultrafined Grain, Hardness

Kaynak

Materials Research Innovations

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

SDG

Cilt

17

Sayı

7

Künye

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren