Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin performans arttırma ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi
Özet
Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin performans arttırma ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırmamızın örneklem grubunu 442 katılımcıdan oluşan Bartın Üniversitesi öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmada "Kişisel Bilgi Formu, Performans Arttırmaya Yönelik Tutum Ölçeği ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Çalışmanın istatistik verilerine bakıldığında normal dağılım gösterdiği için ikili gruplarda t-testi, üç ve daha fazla gruplarda Anova testi ve ölçeklerin karşılaştırılmasında Perason Korelasyon testi kullanılmıştır. Performans Arttırmaya Yönelik Tutumlarının (PAT-Ö) Tutumlarının yaş değişkeninde yaşı genç olan katılımcıların, cinsiyet değişkeninde erkek katılımcılarının istatiksel olarak puanlarının yüksek olduğu görülmektedir. Üniversite bölümü, aylık gelir, spor yapma yılı, aktif sporculuk ve branş değişkenlerinde ise herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir. Sağlıklı Beslenmeye ilişkin tutum (SBİTÖ) beslenme hakkında bilgi alt boyutunda; yaşı büyük olan katılımcıların, cinsiyet değişkeninde kadın katılımcıların, aylık gelir değişkeninde geliri fazla olan katılımcıların, spor yapma yılında ise sporla daha uzun süre uğraşmış katılımcıların istatiksel olarak puanları daha yüksek çıkmıştır. Diğer değişkenler ise herhangi farklılık tespit edilmemiştir. Beslenmeye yönelik duygu alt boyutunda yaş değişkeninde yaşı büyük olan katılımcıların yaşı 25 ve altı olan katılımcılara göre puanları daha yüksek çıkmıştır. Diğer değişkenler de herhangi farklılık tespit edilmemiştir. Olumlu beslenme alt boyutunda; aylık geliri yüksek olan katılımcıların, spor yapma yılı yüksek olan katılımcıların istatiksel olarak puanları daha yüksek çıkmıştır. Diğer değişkenler de herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir. Kötü beslenme alt boyutunda; aylık geliri düşük olan katılımcıların, aktif spor yapmayan katılımcıların istatiksel olarak puanları fazla çıkmıştır. Diğer değişkenler de herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir. Beslenme toplamında ise; yaşı büyük katılımcıların, aylık geliri fazla olan katılımcıların, sporla uzun süre ilgilenen katılımcılardan, aktif spor yapan katılımcıların istatiksel olarak puanları daha yüksek çıkmıştır. Diğer değişkenlerinde ise herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir. Çalışmamızda Üniversite öğrencilerinin performansa yönelik tutumlarının, beslenmeye yönelik tutumlarının anlamlı bir belirleyicisi olduğu tespit edilmiştir. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin beslenmeye yönelik tutumlarına ilişkin varyansın %9'unun, performansa yönelik tutum ile açıklandığını söylemek mümkündür. This study was conducted in order to reveal the relationship between the attitudes of the students of the faculty of sports sciences towards performance enhancement and healthy nutrition. The sample group of our research consisted of Bartın University students, consisting of 442 participants. In the study, "Personal Information Form, Attitude Scale Towards Increasing Performance and Attitude Scale Towards Healthy Eating" were used. When the statistical data of the study were examined, since it showed normal distribution, t-test was used in paired groups, Anova test was used in groups of three or more, and Perason Correlation test was used to compare the scales. Attitudes Towards Performance Enhancement (PAT-S) It is seen that the younger participants in the age variable and the male participants in the gender variable have statistically higher scores. No difference was found in the variables of university department, monthly income, year of doing sports, active sportsmanship and branch. Attitude towards Healthy Eating (SBIÖ) in the sub-dimension of knowledge about nutrition; The older participants, the female participants in the gender variable, the participants with a higher income in the monthly income variable, and the participants who have been involved in sports for a longer time in the year of doing sports have statistically higher scores. For other variables, no difference was detected. In the sub-dimension of emotion towards nutrition, the scores of the participants who were older in the age variable were higher than the participants whose age was 25 and below. No difference was detected in other variables. In the positive nutrition sub-dimension; Participants with high monthly income and participants with high years of doing sports had higher statistical scores. No difference was detected in other variables. In the sub-dimension of malnutrition; Participants with low monthly income and participants who do not do active sports have statistically higher scores. No difference was detected in other variables. In total nutrition; Statistically, the scores of the participants who are older, those with a higher monthly income, those who are interested in sports for a long time, and those who do active sports are statistically higher. No difference was found in the other variables. In our study, it was determined that university students' attitudes towards performance were a significant determinant of their attitudes towards nutrition. It is possible to say that 9% of the variance in the attitudes of the students of the Faculty of Sport Sciences towards nutrition is explained by the attitude towards performance.