Bartın Üniversitesi
Kurumsal Akademik Arşivi
    • English
    • Türkçe
  • English 
    • English
    • Türkçe
  • Login
  • POLİTİKA
  • REHBER
  • İLETİŞİM
View Item 
  •   Bartın University Dspace
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü
  • Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Diğer Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   Bartın University Dspace
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü
  • Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Diğer Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Isıl işlem uygulanmış ladin, karaçam, kayın ve kavak odunlarının korozyon özellikleri

Thumbnail
View/Open
Isıl İşlem Uygulanmış Ladin, Karaçam, Kayın ve Kavak Odunlarının Korozyon Özellikleri.pdf (1.240Mb)
Date
2012-10-28
Author
Yıldız, Sibel
Can, Ahmet
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışmada, endüstriyel bir fabrikada ısıl işleme tabi tutulan ladin (Picea orientalis), karaçam (Pinus nigra), kayın (Fagus orientalis) ve kavak (Populus deltoides) odunu örneklerinin korozyon özellikleri ve pH değerleri araştırılmıştır. İğne yapraklı ağaç türleri; 212 ºC ve 220 ºC ‘de, yapraklı ağaç türleri; 180 ºC ve 190 ºC ‘de, 90 ve 120’şer dakika süreyle ısıl işleme maruz bırakılmıştır. Genel olarak artan ısıl işlem sıcaklığı ve süresi ile birlikte metal kaybı ve korozyon derinliğinde artış gözlenmiştir. Isıl işlem uygulanan her dört ağaç türüne ait pH değerlerinin kontrole oranla azalma gösterdiği ve asiditenin artma eğilimine girdiği kaydedilmiştir.
 
In this study corrosion and pH properties of heat treated spruce (Picea orientalis), European black pine (Pinus nigra), beech (Fagus orientalis) and poplar (Populus deltoides) wood species were investigated. Softwoods were subjected to the heat treatment in an industrial plant at 212 ºC and 220 ºC for 90 and 120 minutes whilst hard woods were heated at 180 ºC and 190 ºC for 90 and 120 minutes. Corrosion values were determined according to the TS 345 standard. Metal loss and depth of corrosion generally increased with increasing treatment temperature and duration. pH values ofall heated samples decreased compared to the untreated samples and therefore, the acidity of the test samples tended to increase.
 
URI
http://hdl.handle.net/11772/173
http://jes.ksu.edu.tr/
Collections
  • Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Diğer Yayınlar Koleksiyonu [21]

DSpace@Bartın is member of:


sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Browse

All of CommunitiesCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesDepartmentsPublishersLanguagesRightsJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesDepartmentsPublishersLanguagesRightsJournals

My Account

LoginRegister

DSpace@Bartın is member of:

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres
Bartın Üniversitesi Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez/BARTIN, 74100
E-Posta
acikerisim@bartin.edu.tr
Creative Commons License

DSpace@Bartin by Bartin University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.