Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTaşdelen, Mehmet
dc.contributor.authorCan, Ahmet
dc.contributor.authorSivrikaya, Hüseyin
dc.date.accessioned2019-10-02T06:24:24Z
dc.date.available2019-10-02T06:24:24Z
dc.date.issued2019-10-01
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/tjf/issue/49158/566647
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11772/1871
dc.description.abstractOil-heat treatment is an environmentally friendly method to improve dimensional stabilization of wood. In this process, vegetable oil is used as a heating medium in different temperatures and times. In this study, maritime pine (Pinus pinaster marittima) and poplar (Populus euroamericana) samples subjected to oil heat treatment with safflower, linseed and hazelnut oil at 160 °C, 180 °C and 200 °C for 2,4 and 6 hours respectively. Water soaking was performed to untreated and oil-heat treated samples for two weeks. In this period water uptake and tangential swelling of the samples were measured. In addition, compression strength of the samples was determined parallel to the fiber direction. According to the results, oil-heat treatment considerably reduced the water uptake in maritime pine and poplar while the performance of only vacuum heat treatment was similar with control samples. The improvement in tangential swelling was clearly shown in the poplar samples rather than maritime pine. Vacuum-heat treatment and oil-heat treatment increased the compression strength of maritime pine compared to control samples.en_US
dc.description.abstractYağlı ısıl işlem ahşabın boyut stabilizasyonunu arttırmak için çevre dostu bir yöntemdir. Bu işlemde yağ farklı sıcaklık ve sürelerde ısı ortamı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada; sahil çamı (Pinus pinaster marittima ) ve kavak (Populus euroamericana ) odun örnekleri aspir yağı, keten yağı ve fındık yağı ile 160 °C, 180°C ve 200°C’de 2,4 ve 6 saat süre ile ısıl işleme tabi tutulmuşlardır. Yağsız ve yağlı ısıl işleme maruz bırakılmış odun örnekleri için 2 hafta boyunca su alma testi gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte örneklerin su alma ve teğetsel genişleme değerleri ölçülmüştür. Ayrıca örneklerin liflere paralel basınç direnci değerleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yağlı ısıl işlem sahil çamı ve kavak örneklerinin su alma oranlarını önemli ölçüde azaltırken, vakum altında ısıl işlem uygulanan örnekler kontrol ile benzer davranışlar sergilemiştir. Kavak örneklerinde teğetsel genişleme sahil çamı örneklerine kıyasla gözle görülür oranda iyileşmiştir. vakum-ısıl işlem ve yağlı ısl işlem kontrol örneklerine kıyasla sahil çamının basınç direncini artırmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherTurkish Journal of Forestryen_US
dc.relation.isversionof10.18182/tjf.566647en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYağlı ısıl işlemen_US
dc.subjectOil-heat treatmenten_US
dc.subjectVakumlu ısıl işlemen_US
dc.subjectVacuum heat treatmenten_US
dc.subjectFındık yağıen_US
dc.subjectHazelnut oilen_US
dc.titleSome physical and mechanical properties of maritime pine and poplar exposed to oil-heat treatmenten_US
dc.title.alternativeYağlı ısıl işlem uygulanmış sahil çamı ve kavak örneklerinin bazı fiziksel ve mekanik özelliklerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Forestryen_US
dc.contributor.departmentBartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage254en_US
dc.identifier.endpage260en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster