dc.contributor.advisor | Gençer, Ayhan | |
dc.contributor.author | Yurdakurban, Fadime | |
dc.date.accessioned | 2017-04-18T12:01:05Z | |
dc.date.available | 2017-04-18T12:01:05Z | |
dc.date.issued | 2017-01-02 | |
dc.date.submitted | 2017-01-02 | |
dc.identifier.citation | Yurdakurban, F. (2017). Kağıt hamuru siyah çözeltisindeki ligninin kullanılabilirliği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Bartın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11772/250 | |
dc.description | Eser, 31.01.2020 tarihine kadar yazarı tarafından erişime kısıtlanmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve Titrek Kavak (Populus tremula L.) odunundan Sülfat (Kraft) yöntemiyle kâğıt hamuru ve deneme kâğıtları üretilmiştir. Literatür araştırması yapılarak yonga/çözelti oranı 1/4, pişirme sıcaklığı 170±2°C, maksimum sıcaklığa ulaşma süresi 90 ve 75 dakika sabit alınarak; (Kraft) yöntemi ile aktif alkali/sülfitide oranı, 18/25 oranında birer adet pişirme yapılmıştır. Kraft yöntemi kağıt hamuru üretimi sonrasında açığa çıkan siyah çözelti (likör) alınarak üç farklı yöntem denenerek elde edilen kalıntı örnekleri FTIR Spektroskopisinde analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde literatür kaynaklarına göre ikinci yöntemin titrek kavak örneğine kıyasla sarıçam üzerinde olumlu benzelikler gösterdiği tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, paper clay and test papers were produced from Sarıçam (Pinus sylvestris L.) and Sulfate Poplar Titrek kavak (Populus tremula L.) wood by Sulfate (Kraft) method. Literature research was carried out to determine the chip/solution ratio at 1/4, the cooking temperature at 170 ± 2°C, the maximum temperature reaching time at 90 and 75 min. (Kraft) method, the ratio of active alkali / sulphide was 18/25. The black solution (liquor) which was opened after the Kraft method paper clay production was taken and 3 kinds of residue samples obtained by the experiment were analyzed by FTIR Spectroscopy. When the analysis results are examined, according to the literature sources, ıt has been found that there are positive similarities on the yellow pollen as compared to the shaky poplar example. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Bartın Üniversitesi,Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | en_US |
dc.subject | Kağıt | en_US |
dc.subject | Kağıt üretimi | en_US |
dc.subject | Kağıt hamuru | en_US |
dc.subject | Paper | en_US |
dc.subject | Paper production | en_US |
dc.subject | Paper dough | en_US |
dc.title | Kağıt hamuru siyah çözeltisindeki ligninin kullanılabilirliği | en_US |
dc.title.alternative | Availability of lignin in the kraft black liquor | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | en_US |